Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Reguli mai simple de accesare a fondurilor europene din 1 mai 2007



Accesarea fondurilor europene va fi mult simplificata si va deveni mai transparenta, datorita unui nou set de reglementari adoptat de Comisia Europeana, la 28 martie. Noile regului vor fi aplicate incepand cu 1 mai a.c.., odata cu lansarea noilor programe de finantare pentru perioada 2007-2013, in valoare totala de 975 miliarde de euro.

Procedurile administrative pentru accesarea banilor europeni vor fi mult mai simple, mai ales pentru solicitantii cu resurse financiare limitate, cum sunt intreprinderile mici si mijlocii, organizatiile neguvernamentale, scolile, universitatile si autoritatile locale. in plus, pentru prima oara, cercetatorii europeni vor putea solicita individual subventii comunitare pentru cercetare.

in paralel cu simplificarea procedurilor de accesare, noul set de reglementari va aduce mai multa transparenta si va imbunatati controlul asupra modului de gestionare a banilor, pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii si ale contribuabilului european.

Astfel, pentru prevenirea fraudelor si coruptiei cu bani europeni, toate institutiile europene si autoritatile statelor membre vor avea acces la o baza de date centralizata in care vor fi listate firmele si organizatiile excluse, din diferite motive, de la accesarea fondurilor europene. Avand in vedere ca aproape 80% din bugetul Uniunii Europene este gestionat direct de catre statele membre, acestea vor avea obligatia de a prezenta periodic rapoarte mai detaliate privind modul in care au administrat fondurile accesate.

Totodata, o mai mare transparenta in acordarea fondurilor comunitare va garanta corectitudinea modului in care sunt cheltuiti banii contribuabilului european. Pentru prima data, numele tuturor beneficiarilor acestor fonduri vor fi facute publice (incepand din 2008, cei care vor beneficia de fonduri de dezvoltare si de ajutoare externe, iar incepand din 2009, cei care primesc subventii agricole).

Principalele schimbari aduse de noul set de reglementari in accesarea fondurilor europene sunt urmatoarele:
Pentru accesarea subventiilor mai mici de 25.000 de euro va fi nevoie de mai putine acte;
Activitatile desfasurare de o anumita parte a personalului angajat pot inlocui cota de cofinantare a proiectelor;
Garantiile financiare solicitate inaintea primei plati, pentru finantari a caror valoare totala nu depaseste 60.000 de euro, pot fi eliminate, dupa evaluarea riscului financiar.
Banii din subventii pot fi folositi pentru achizitii in valoare totala de pana la 60.000 de euro, cu respectarea unui numar minim de reguli, obligatorii fiind doar respectarea principiului gestionarii corecte a banilor si absenta oricarui conflict de interese.
O valoare-limita mai mare (60.000 de euro, in loc de 50.000 de euro) pentru acordarea de contracte publice cu proceduri simplificate de achizitie.
O valoare-limita mai mare pentru care solicitantii de finantari europene pot depune o simpla declaratie pe propria raspundere in locul numeroaselor acte pe care trebuie sa le prezinte conform reglementarilor actuale pentru a dovedi ca nu au antecedente de gestionare frauduloasa a banilor sau insolvabilitate.
Pentru firmele si organizatiile cu antecedente de gestionare frauduloasa sau insolvabilitate, perioadele de excludere de la finantarile europene vor fi precizate cu exactitate.
Simplificari similare au fost introduse si pentru acordarea contractelor publice in domeniul ajutoarelor externe, totusi, cu valori-limita mai mari (200.000 de euro pentru servicii, 150.000 de euro pentru resurse; 5.000.000 de euro pentru lucrari).


Sursa: Eu-Ro Newsletter

Vizualizări: 91