Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sprijin acordat Ministerului Economiei si Comertului pentru cresterea capacitatii de a gestiona Fondurile Structurale

Comisia Europeana a acordat sprijin Ministerului Economiei si Comertului in vederea cresterii capacitatii sale de a coordona Politica Industriala si de a gestiona Fondurile Structurale.
Delegatia Comisiei Europene in Romania si Ministerul Economiei si Comertului din Romania finalizeaza Proiectul de Infratire Institutionala “Sprijin acordat Ministerului Economiei si Comertului pentru cresterea capacitatii sale de a coordona Politica Industriala si de a gestiona Fondurile Structurale”.

Acest proiect s-a desfasurat pe o perioada de 12 luni, cu un buget de 1.398.155 Euro finantat in cadrul Programului PHARE 2003 al Uniunii Europene.
Proiectul a fost implementat in parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare si Politici de Coeziune din cadrul Ministerului Dezvoltarii Economice si cu sprijinul si expertiza acordate de catre Ministerul Mediului si Teritoriului, Institutul pentru Promovare Industriala (IPI), Formez si Studiare Sviluppo si Ministerul Dezvoltarii Economice (fostul Minister al Activitatilor Productive).

Obiectivul principal al proiectului l-a constituit transferul de experienta din cadrul modelului Italian catre MEC, in vederea obtinerii unui ritm de dezvoltarea economica durabila si a cresterii nivelului de competitivitate economica. Astfel, proiectul contribuie la cresterea capacitatii administrative si institutionale a Ministerului Economiei si Comertului in calitatea sa de Autoritate de Management a Programului operational sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, precum si la imbunatatirea capacitatii ministerului de a coordona, implementa si monitoriza Politica industriala a Romaniei. Departamentul pentru Dezvoltare si Politici de Coeziune din cadrul Ministerului Dezvoltarii Economice din Italia, impreuna cu partenerii sai, a oferit asistenta Autoritatii de Management in procesul de pregatire a documentelor de programare care stau la baza implementarii fondurilor structurale prin programul mentionat.

In vederea crearii unei capacitati de gestionare adecvate pentru implementarea fondurilor structurale, Proiectul de Infratire Institutionala a oferit expertiza in definirea structurii institutionale la nivelul Autoritatii de Management. A fost elaborat un raport de evaluare a necesitatilor de pregatire, pe baza caruia s-au organizat sesiuni de pregatire a personalului nou angajat din cadrul Autoritatii de Management si Organismelor Intermediare privind notiuni de baza asupra managementului fondurilor structurale, dar si sesiuni de pregatire specializata, pe tipuri de activitati, pentru personalul experimentat. Pe parcursul ultimelor doua trimestre, au fost organizate circa 27 de sesiuni cu participarea a peste 150 de persoane.

De asemenea, s-a oferit expertiza in domeniul comunicarii si partneriatului prin elaborarea unui Plan de actiune in domeniul comunicarii si a unor linii directoare privind parteneriatul in vederea eficientizarii procesului de diseminare a informatiilor catre beneficiari si consolidarii colaborarii intre actorii relevanti pe parcursul elaborarii si derularii programului. Materiale informative cu privire la Programul Operational Sectorial “Cresterea competitivitatii economice” au fost publicate si diseminate in cadrul celor trei seminarii de informare organizate la nivel de capitala si capitale de judet, in Piatra Neamt si respectiv Cluj Napoca.

Un proiect de ghid al beneficiarului este in curs de finalizare.

Totodata, proiectul a oferit expertiza in domeniul monitorizarii, managementului financiar si controlului prin pregatirea personalului cu responsabilitati in acest domeniu.
Transferul de experienta si asistenta acordata institutiilor romanesti s-a realizat prin organizarea a numeroase seminarii, grupuri de lucru, sesiuni de pregatire si vizite de lucru.
Urmarind aceeasi abordare, partenerii italieni ai Proiectului de Infratire Institutionala au acordat, de asemenea, sprijin Directiei Generale de Politica Industriala (DGPI) in vederea cresterii capacitatii sale de a revizui, monitoriza si aplica Politica industriala a Romaniei.

Obiectivul principal l-a constituit implicarea expertilor romani in cele mai recente dezbateri sustinute la nivel european pe tema orientarii Politicilor industriale, tinand cont in special de strategia Lisabona.

In acest sens, au fost organizate circa 25 de seminarii si mese rotunde pe diverse teme de interes precum ajutorul de stat, parteneriat, pact teritorial, piata interna, trenduri economice, instrumente de politica industriala etc, precum si trei conferinte publice pe tema clusterelor industriale, inovarii si respectiv transferului tehnologic catre intreprinderi, cu participarea a peste 150 reprezentanti ai institutiilor publice centrale, institutelor de cercetare, patronate, sindicate si institutii de invatamant la nivel national.

Alegerea tematicilor sesiunilor de pregatire s-a realizat pe baza unei evaluari ale necesitatilor de pregatire a personalului DGPI in conformitate cu recomandarile elaborate de catre expertii proiectului asupra eficientizarii structurii institutionale a directiei.

Pe parcursul perioadei de implementare a proiectului, au fost elaborate numeroase rapoarte cu recomandari privind eficientizarea modalitatilor de elaborare, implementare si control a Politicii Industriale. Urmand aceeasi abordare ca in cazul Autoritatii de management, s-au elaborat linii directoare pe parteneriat cu simulari de pacturi teritoriale, precum si linii directoare si recomandari privind Planul de Comunicare.

Peste 100 de experti cu experienta vasta in misiuni in cadrul institutiei partenere romane au contribuit la transferul experientei italiene si au permis realizarea unei asistente eficiente in vederea definirii unui model romanesc adecvat de gestionare a Fondurilor structurale si a politicii Industriale. (sursa: www.gov.ro) click aici pentru articol

Vizualizări: 78