Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Directorul ACIS: Platile catre beneficiarii instrumentelor structurale au crescut de 3 ori din decembrie 2008

In 29 si 30 octombrie 2009, Ministerul Finantelor Publice a organizat al cincilea Comitet de Monitorizare pentru Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT).

Tematica dezbatuta la intalnire a urmarit evolutia acestui program operational in perioada iunie – octombrie 2009 (stadiul implementarii POAT, evaluarea POAT si comunicarea privind Instrumentele Structurale si POAT).

Numarul cererilor de finantare primite pana in prezent in cadrul POAT este de 22, in valoare totala eligibila de aproximativ 35 milioane euro. Dintre acestea, 12 au fost contractate si sunt in curs de implementare, avand o valoare totala eligibila de 23,6 milioane euro.

„La nivelul Comisiei Europene, se observa ca implementarea programelor operationale in Romania este la fel de dificila ca si in alte state membre ale Uniunii Europene. Cu toate ca este la primul exercitiu financiar de gestionare a Instrumentelor Structurale, Romania a facut pasi importanti in implementarea si simplificarea procedurilor specifice”, au declarat doamnele Aura Raducu si Silvia Rescia, reprezentantele Directiei Generale de Politica Regionala din Comisia Europeana.

De asemenea, avand in vedere rolul POAT in sprijinirea implementarii instrumentelor structurale, la aceasta reuniune s-a prezentat inclusiv stadiul implementarii tuturor programelor operationale in Romania.

„La data de 23 octombrie 2009, existau 2000 de contracte semnate cu beneficiarii pe toate Programele Operationale, reprezentand 50% din alocarea Uniunii Europeana pentru perioada 2007-2009, in timp ce platile au crescut de 3 ori din decembrie 2008”, a spus domnul Stefan Ciobanu, Directorul General al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

Informatii de background
Programul Operational Asistenta Tehnica 2007-2013 este unul dintre cele sapte Programe Operationale co-finantate de Uniunea Europeana pentru Romania, in cadrul Obiectivului „Convergenta”, avand o alocare totala de 212,8 milioane Euro.

Programul finanteaza activitati de sprijin pentru implementarea Instrumentelor Structurale, precum realizarea de studii, ghiduri metodologice, schimburi de bune practici, formarea personalului din sistemul de gestionare, functionarea sistemului informatic de gestionare a fondurilor. In plus, asistenta tehnica sprijina absorbtia Instrumentelor Structurale in general, atat prin activitatile de comunicare si publicitate, cat si prin formarea de baza a potentialilor beneficiari de asistenta.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Vizualizări: 97