Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Resursele informationale privind fondurile UE oferite de autoritatile publice exced interesul presei!

Agentia de Monitorizare a Presei a publicat pe 22 octombrie 2009, raportul “Transparenta fondurilor europene in Romania - 2009”, elaborat in cadrul proiectului cu acelasi nume finantat de Uniunea Europeana prin Phare 2006 Societate Civila.

Dupa cum se aminteste in partea introductiva a raportului, demersul Agentiei de Monitorizare a Presei a vizat realizarea unei duble cercetari pentru a evalua masura in care cetateanul este informat cu privire la modul in care sunt folositi banii publici europeni:

  • primul nivel a privit calitatea resurselor de informatii aflate la dispozitia autoritatilor publice implicate in procesul accesarii fondurilor europene;
  • al doilea nivel a vizat modul in care aceasta informatie este valorificata de presa pentru a o apropia de beneficiarul final, cetateanul.

„Concluzia studiului contrazice o perceptie publica larg impartasita, anume ca autoritatile sunt opace si franeaza accesul presei - deci al publicului - la informatiile privind soarta banilor europeni. In realitate - desigur in limitele impuse de metodologia cercetarii - se poate spune ca resursele informationale puse la dispozitie de autoritatile publice exced interesul presei”, explica Mircea Toma in primele pagini ale raportului.

Concret, cercetarea realizata indica faptul ca rata de raspuns a primariilor si celorlalte entitati ale administratiei la solicitarile de informare facute in baza legii a fost apropiata de 100%, in timp ce in presa, informatiile privind fondurile europene au fost putin valorificate.

Pentru a consulta textul integral al raportului, click aici

Sursa: www.afaceripublice.ro

Vizualizări: 112