Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POSDRU: Grant-urile abia in 2010!

Workshop-ul iniţiat de Structural Consulting Group şi www.fonduri-structurale.ro - „Ingredientele unui proiect de succes. Lecţii invaţate si sfaturi pentru potenţialii beneficiari ai POSDRU” - în cadrul târgului EconomicFest a fost primul dintr-o serie de workshop-uri prin care consorţiul încearcă să faciliteze întâlnirea beneficiarilor de proiecte aprobate, consultanţi şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate în gestionarea programelor operaţionale cu potenţiali beneficiari care încă nu stăpânesc tehnica întocmirii unui proiect de succes. „Motivul pentru care programul operaţional pentru resurse umane a fost ales să deschidă această serie de worshop-uri este acela că în acest domeniu există cele mai multe proiecte depuse (peste 5 000). O să continuăm cu astfel de schimburi de experienţă şi în cazul celorlalte programe operaţionale”, a declarat Dragoş Jaliu, partener al consorţiului Structural Consulting Group şi www.fonduri-structurale.ro.

O primă concluzie a acestui workshop este aceea că nu întotdeauna ceea ce este scris în documentele oficiale îţi dă răspuns la toate întrebările pe care le ai pentru proiectul tău. De aici, necesitatea unor astfel de întâlniri.

Numărul mare de proiecte respinse pe POSDRU - peste 2 000 din circa 5 000 - i-a determinat pe organizatori să invite un expert FSE, Narciza Zaharia, care a făcut recomandări asupra întocmirii proiectelor şi a atras atenţia asupra celor mai frecvente greşeli comise în sesiunile de depunere anterioare:

  • Există foarte multe proiecte deficitare la capitolul valoare adaugată, ceea ce duce la obţinerea unui punctaj mai mic în evaluare;
  • În multe cazuri nu se pune suficient accent pe echipa de implementare a proiectelor, insistându-se excesiv pe competenţele echipei de management a proiectului;
  • Mulţi dintre solicitanţi omit să coreleze activităţile propuse prin proiect cu rezultatele acestuia şi bugetul solicitat;
  • Atenţie la buget! O detaliere insuficientă a bugetului (lipsa bazei de calcul) duce la un punctaj scăzut pe grila de evaluare.

Cosmin Meleca, director in cadrul AM POSDRU, a anunţat în acelaşi context că perioada de evaluare a proiectelor s-a redus, urmând ca pentru ultima depunere de proiecte din acest an AM POSDRU să finalizeze notificarea solicitanţilor în următoarele săptămâni. De altfel, o parte din proiectele care au avut deadline în august au început să primească scrisorile de selecţie sau respingere. În urma acestor notificări, în funcţie de suma de bani rămasă după aprobarea proiectelor strategice, vor fi lansate liniile de finanţare pe granturi. Conform estimărilor directorului AM POSDRU Cosmin Meleca, lansarea acestor linii va avea loc doar la începutul anului viitor.


Discuţii aprinse în cadrul workshopului s-au iscat pe marginea lansării Manualului Beneficiarului, care se preconizează a avea loc oficial pe 26 octombrie. „Dezbaterile iscate au fost o surpriză pentru reprezentanţii AM POSDRU, având în vedere că manualul, în variantă online, a fost postat în prealabil spre consultare pe site-ul Autorităţii de Management POSDRU, invitându-i pe beneficiari la comentarii şi sugestii. Pe site nu prea s-a înghesuit însă nimeni; s-au primit doar două comentarii!”, a explicat Dan Barna, partener al consorţiului Structural ConsultingTM Group şi www.fonduri-structurale.ro.

În momentul actual, AM POSDRU are în implementare 486 de proiecte în valoare de aproximativ 600 milioane de euro.

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 77