Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sistemul geografic informatic regional intra in prima etapa de implementare

In prima decada a lunii septembrie, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a fost consiliata de un expert german in problema implementarii proiectului „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare in Regiunea CENTRU utilizand tehnologia GIS”, proiect care a fost acceptat pentru finantare in luna iunie 2009. Cu o experienta de un deceniu in aceasta specialitate, domnul Trosten Naubert a subliniat ca, dupa implementarea proiectului, Regiunea Centru ar putea beneficia de o platforma GIS comparabila cu cea a Landului Brandeburg din Germania.

ADR Centru a primit, la inceputul lunii septembrie, vizita domnului Trosten Naubert, expert in domeniul planificarii regionale din Landul Brandenburg. In cadrul intalnirii s-a urmarit clarificarea unor aspecte privind planul de implementare a proiectului initiat de catre Agentie, in parteneriat cu cele 6 consilii judetene din regiune si alaturi de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Aceasta este o initiativa pilot care urmareste realizarea unei baze de date centralizate la nivelul Regiunii Centru, ce va fi utilizata si prelucrata cu ajutorul unor instrumente moderne pentru planificare teritoriala. Este vorba despre utilizarea sistemelor geografice informatice – GIS – pentru pregatirea si programarea dezvoltarii regionale. Structura bazei de date va fi stabilita in acord cu toti partenerii din proiect. Aceasta baza de date se doreste a fi corelata cu o harta digitala la nivelul regiunii, cu posibilitati multiple de vizualizare, analiza si interogare. Finalitatea proiectului si a investitiilor realizate este crearea unui portal WebGIS al Regiunii Centru.

Pentru a se asigura o implementare eficienta a acestui proiect, domnul Trosten Naubert a impartasit expertilor ADR Centru din experienta sa de peste 10 ani in utilizarea tehnologiei GIS. In acest moment, Landul Brandenburg beneficiaza de o platforma GIS complexa ce reprezinta un suport in facilitarea deciziilor privind dezvoltarea regionala, atragerea investitorilor, valorificarea potentialului turistic a regiunii, precum si pentru elaborarea unor analize socio-economice. In cadrul vizitei de lucru a expertului german s-au discutat aspecte tehnice privind conceptul si posibilitatile de dezvoltare in viitor a platformei GIS ce urmeaza a fi implementata la nivelul Regiunii Centru, asigurandu-se in acelasi timp transferul de know-how. In cadrul intalnirii oaspetele a apreciat ca proiectul are la baza o structura bine definita, iar adoptarea la nivelul Regiunii Centru a unui sistem informatic geografic reprezinta un important pas inainte, atat pentru regiune cat si pentru Romania. Astfel se asigura instrumentele necesare pentru procesul de planificare integrata, in scopul reducerii disparitatilor si a dezvoltarii durabile.

„Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a realizat acest parteneriat, intre Consiliile judetene si Universitatea „1 Decembrie 1918”, in contextul generat de evolutia accelerata a tehnologiilor de comunicare si informare. Expertul german, care a participat si la Conferintele de Twinning cu Landul Brandenburg, ne sprijina in derularea primei etape de implementare, pentru completarea unei baze de date comune intre parteneri, in asa fel incat sa putem realiza portalul web GIS al Regiunii. In timpul vizitei sale la Alba Iulia, domnul Naubert s-a declarat multumit de activitatea echipei care lucreaza la proiect. Prin rezultatele obtinute pana in prezent suntem increzatori ca vom parcurge cu succes pasii necesari pentru finalizarea acestei initiative”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectul „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare in Regiunea CENTRU utilizand tehnologia GIS” are un buget de 350.000 euro, din care se solicita pentru finantare nerambursabila suma de 294.000 euro. Cofinantarea partenerilor este de 56.000 euro, din care ADR CENTRU participa cu 25.500 euro, restul de 30.500 euro fiind asigurati din fondurile partenerilor proiectului. Proiectul propus de ADR CENTRU a fost evaluat de catre Punctul National de Contact al MF SEE, stabilit la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor si inclus in lista proiectelor selectate si propuse pentru finantare. Mecanismul Financiar al SEE are ca scop reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si intarirea relatiilor bilaterale dintre Romania si statele Spatiul Economic European. Norvegia este donatorul principal al mecanismului financiar SEE, avand o participare de 47,55 milioane Euro din totalul de 50,5 milioane Euro alocat Romaniei.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 110