Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cooperare romano-bulgara pentru incluziunea sociala a rromilor

Muzeul judetean "Teohari Antonescu" Giurgiu in calitate de beneficiar, a implementat proiectul "Pentru un viitor impreuna" in parteneriat cu Consiliul Judetean Giurgiu, Muzeul Regional Ruse si Asociatia pentru Educatia Romilor "Khetanes".

Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania Bulgaria – Phare CBC 2006, Prioritatea 4 – Actiuni „People to People”, avand o perioada de implementare de 12 luni.

Bugetul total al proiectului este 52.825 Euro din care:

  • 47.125 Euro - 89,21% contributia UE;
  • 5.700 Euro - 10,79% contributia financiara a aplicantului.

Obiectivul general al proiectului a fost „Promovarea dezvoltarii economice durabile a regiunii de granita Giurgiu, Romania – Ruse, Bulgaria, cu scopul de a reduce caracterul periferic, prin cresterea cooperarii transfrontaliere intre sectoarele privat si public si intre persoane, prin crearea unui dialog intercultural intre minoritatea rroma si populatia majoritara si conservarea traditiilor culturale ale minoritatii rrome”.

Proiectul s-a adresat reprezentantilor etniei rrome din judetul Giurgiu-Romania si din regiunea Ruse-Bulgaria, si reprezentantilor societatii civile din zona de granita Giurgiu-Ruse si Ruse-Giurgiu.

Principalele rezultate ale proiectului au fost:
  • cunoasterea adevarului istoric privind vechimea, complexitatea si specificul relatiilor rromilor din spatiul transfrontalier cu populatia majoritara, promovarea increderii si respectului la nivel interetnic, valorificarea surselor documentare si etnografice referitoare la trecutul minoritati rrome si stimularea interesului pentru cunoasterea localitatilor si regiunilor transfrontaliere in care traieste minoritatea rroma si recuperarea memoriei acestui grup etnic;
  • 20 de persoane specializate in tehnici de istorie orala (10 romani, 10 bulgari) au fost instruiti si perfectionati pentru realizarea interviurilor de istorie orala.

Prin implementarea acestui proiect s-a urmarit identificarea persoanelor care practica mestesuguri traditionale specifice comunitatii rrome si care sunt incurajate sa faca singure sau impreuna cu muzeul proiecte de organizare a unor ateliere (sub indrumarea specialistilor), cu scopul de conservare a traditiilor, in special de catre membrii tineri ai comunitatii.

Rezultatele obtinute prin implementarea acestui proiect au constituit un model pentru proiecte si parteneriate similare, iar partenerii implicati in proiect au dobandit experienta manageriala.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei

Vizualizări: 96