Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bilantul CE asupra progreselor in domeniul dezvoltarii durabile

In ultimii ani, Uniunea Europeana a inglobat dezvoltarea durabila intr-o vasta serie de politici comunitare. UE a preluat in special initiativa in combaterea schimbarilor climatice si in promovarea economiei generatoare de emisii scazute de dioxid de carbon. In acelasi timp, in Uniunea Europeana persista tendinte nesustenabile in mai multe domenii, fiind necesara o intensificare a eforturilor in acest sens. Dupa trei ani de implementare a strategiei de dezvoltare dumabila a UE, Comisia inventariaza realizarile la nivel comunitar si lanseaza un proces de reflectie asupra modului in care strategia ar trebui sa evolueze in viitor.

Bilantul confirma faptul ca politicile UE au inregistrat evolutii pozitive in toate cele sapte arii prioritare pe care le identifica strategia. Printre realizari se numara pachetul energie/clima din decembrie 2008, actiunile de ecologizare a transporturilor si de promovare a unor sisteme de transport mai inteligente, cresterea eficientei energetice a cladirilor, revizuirea directivelor privind proiectarea ecologica si etichetele ecologice, crearea cadrului pentru o politica maritima integrata si a unei strategii europene in domeniul sanatatii, eforturile depuse in problema migratiei sau lupta impotriva saraciei si a excluziunii. Activitatea in domenii transversale ca educatia, cercetarea si finantarea a inregistrat de asemenea progrese. Cu toate acestea, in mai multe domenii, continua sa se manifeste tendinte nesustenabile. De exemplu, cererea de resurse naturale creste, biodiversitatea scade, iar transporturile continua sa consume din ce in ce mai multa energie.

Actuala criza economica si financiara a aratat ca sustenabilitatea este un factor cheie si pentru sistemele financiare si pentru economie in ansamblu. Masurile menite sa sprijine economia reala si sa reduca impactul social al acestei crize trebuie sa fie compatibile cu obiectivele de sustenabilitate pe termen lung si cu strategia cresterii ecologice inteligente.

Bilantul invita la reflectie asupra modului in care strategia europeana de dezvoltare durabila ar putea evolua in viitor. O mai buna armonizare cu strategia de la Lisabona pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca si cu alte strategii transversale ale UE, continuarea eficientizarii strategiei, o mai buna monitorizare si coordonare sunt numai cateva dintre aspectele care ar putea fi luate in considerare.

Pentru a consulta raportul, click aici

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 94