Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comunitatile care dispun de patrimonii le pot valorifica prin accesarea fondurilor structurale

Accesarea fondurilor structurale, eradicarea pestei porcine si o serie de probleme legate strict de municipiul Sibiu au fost subiectele dezbatute,a stazi, de Colegiul Prefectural, sub conducerea prefectului Ion Ariton, alaturi de care s-a aflat subprefectul Marin Craciun. Prima inteventie pe tema accesarii fondurilor structurale a apartinut d-nei Delia Constantin, director executiv adj. al Oficiului pentru Consultanta Agricola Sibiu. „OJCA are doar 10 specialisti in consultanta si de aceea avem nevoie de sprijinul autoritatilor locale, pentru ca, in activitatea noastra, intampinam greutati din partea locuitorilor din mediul rural. Acestia sunt inca foarte reticenti in a se asocia, traind cu impresia ca, in acest fel, se refac fostele CAP-uri. Pe de alta parte, nu am primit ghidurile pentru fondurile structurale, fiind obligati sa ne organizam activitatea pe baza instrumentelor structurale ale Uniunii Europene”, a declarat d-na Constantin. Pe acest subiect, prefectul Ariton a tinut sa precizeze ca Institutia Prefectului poate colabora cu specialistii OJCA, dispunand de un colectiv de consilieri creat de curand si care si-a dovedit deja competenta, prin sprijinul acordat unor primarii pentru accesarea unor finantari inetrnationale. Cat despre retinerile din mediul rural, „trebuie sa insistam cu diseminarea informatiilor, pentru ca ar fi cazul ca, dupa peste 17 ani, lumea sa numai confunde fostle CAP-urui cu asocierile moderne”, a mai spus d-l Ion Ariton.

Despre fondurile structurale a vorbit si d-l Vasile Crisan, director executiv al Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National: „Apreciez initiativa Institutiei Prefectului de a supune atentiei Colegiului aceasta prioritate nationala, pentru doua domenii inscrise in ordinea de zi. in ce priveste sectorul nostru, doresc sa atrag atentia asupra conceptului de dezvoltare durabila prin cultura. Comunitatile care dispun de patrimonii materiale si imateriale trebuie sa inteleaga ca acestea pot fi valorificate, prin proiecte de accesare a fondurilor structurale, in beneficiul dezvoltarii locale”. ªi in urma acestei interventii, prefectul Ariton a subliniat faptul ca este nevoie de mai multa comunicare interumana si interinstitutionala, pentru a depasi barierele generate de lipsa de informatii.

La ultimulpunct de pe ordinea de zi, d-l Nicoale ªtefanuta, director executiv adj. al Directiei Sanitar- Veterinare si Siguranta Alimentelor, a prezentat cateva date legate de Programul national pentru eradicarea pestei porcine clasica, conform HG din noiembrie 2006. „in judetul nostru, avem o situatie favorabila, in aplicarea prevederilor legale, intrucat majoritatea populatiei porcine se afla in ferme specializate”, a declarat printre altele d-l ªtefanuta.

Dezbaterile din partea finala a sedintei Colegiului s-au dovedit, si de aceasta data, o buna oportunitate de comunicare interactiva intre conducerea prefecturii si directiile deconcentrate ale statului. Subiectele discutate, astazi, chiar daca la punctul „Diverse” au evindentiat aspecte importante despre municipiul Sibiu si au consolidat atmosfera de dezbateri vii, imprimata de conducerea prefecturii sedintelor Colegiului. Prefectul Ion Ariton a semnalat situatia dificila a traficului auto, in zona supermaketului Kaufland, apreciind ca nu „cresterea numarului de agenti de circulatie rezolva intarzierile de pana la o ora pentru intrarea in Sibiu”, idee impartasita de inspectorul sef al IPJ. Tot prefectul a semnalat desele intreruperi in alimentarea cu energie electrica la aeroport si pe platforma industriala de est, fata de care directorul Electrica a afirmat ca, in prezent, se lucreaza cu aparatura subdimensionata, sistemul urmand a fi modernizat. Un alt aspect, legat de Sibiu, a fost semnalat de d-l Grigore Popescu, directorul general al Directiei Finantelor Publice, in legatura „regimul de inaltime aleator al noilor constructii din municipiu”. „Este o chestiune de PUZ si PUD, adica a autoritatilor locale”, a raspuns prompt prefectul Ariton. Ca o concluzie a celor semnalate de membrii Colegiului, subprefectul Marin Craciun a apreciat ca se impune „o mai stransa relatie de colaborare si comunicare intre autoritatile locale si institutiile deconcentrate ale statului abilitate sa ofere anumite servicii sau sa controleze modul in care se respecta legislatiile in diferite domenii”.

Prefectura judetului SIBIU - 21.03.2007

Vizualizări: 75