Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Absorbtia fondurilor va prinde viteza in a doua jumatate a anului!

Gradul de absorbtie nu a avut o evolutie semnificativa in ultima luna, el ajungand de la 4,64% la 5,01%. Suma totala a platilor efectuate catre beneficiari este de aproximativ 1,2 miliarde de lei, se arata in stadiul absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune publicata de ACIS la data de 30 iunie 2009.

Conform datelor furnizate la sfarsitul lunii iunie, la nivelul tuturor programelor operationale se inregistrau:

  • 8.831 de proiecte depuse;
  • 2.154 de proiecte aprobate;
  • 1.429 de proiecte contractate.
  • 1.724 proiecte in curs de evaluare;

Din cele 1588 de proiecte care se aflau in etapa de evaluare pe POSDRU la 31.05.2009, in prezent, mai sunt in evaluare doar 145. Totusi, procesul de evaluare a condus mai degraba la cresterea numarului de proiecte respinse in cadrul acestui program si nu la o crestere a numarului de proiecte aprobate. Concret, s-a inregistrat o majorare cu 137% a proiectelor respinse in cadrul programului amintit (de la 931 la 2212).

Raportat la situatia inregistrata pe toate programele operationale numarul de proiecte respinse a crescut cu 45,87%, fata de o crestere de doar 15,37% a proiectelor aprobate.

Cu toate acestea, POSDRU este fruntas in aceasta luna privind aprobarea proiectelor, cu o crestere de aproximativ 49%. Si pe PODCA a crescut numarul de proiecte aprobate - de la 38 la 49, ceea ce inseamna o crestere de 28,9%.

Numarul de contracte semnate a crescut cu 35% de la 1057 la 1429, cele mai mari cresteri inregistrandu-se in cadrul POSCCE (43%) si POR (39%).

Pentru a consulta situatia completa a absorbtiei fondurilor publicata de ACIS pana la data de 30.06.2009 - click aici.

Pentru a consulta lista proiectelor contractate pana la data de 30.06.2009 – click aici.

„Suntem la mana autoritatilor locale cu faza de implementare a proiectelor in sensul cheltuirii efective a banilor”

Conform declaratiilor Primului-ministru, Emil Boc, facute la finalul reuniunii Comitetului pentru gestionarea fondurilor comunitare din data de 7 iulie 2009, se asteapta ca, in partea a doua a anului, ca cresca valoarea platilor directe catre beneficiari ca urmare a accelerarii proceselor de aprobare a proiectelor, de semnare a deciziilor de finantare, precum si ca urmare a acreditarii a sase din cele sapte programe operationale. POS Transport, ultimul dintre cele sapte este in faza finala de acreditare de catre Comisia Europeana.

Prioritatile imediate avute in vedere sunt legate, in principal, de organizarea rapida a licitatiilor pentru cheltuirea banilor europeni. Astfel, Emil Boc a declarat ca va fi verificat si monitorizat modul in care autoritatile locale organizeaza licitatiile in vederea implementarii proiectelor europene.

„Suntem la mana autoritatilor locale cu faza de implementare a proiectelor in sensul cheltuirii efective a banilor”, a declarat Emil Boc referindu-se la faptul ca mare parte a proiectelor care trebuie sa fie implementate apartin administratiilor locale si mediului privat.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.fonduri-ue.ro

Vizualizări: 62