Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bani europeni pentru reciclarea rumegusului


Un om de afaceri din Timisoara vrea sa transforme aceasta materie prima in brichete

Banii europeni au intrat in vizorul oamenilor de afaceri romani. Fie ca au businessuri mai mari sau mai mici, oricine vrea sa acceseze sumele in vederea dezvoltarii de proiecte in acord cu interesele nationale. in aceste conditii, specialistii estimeaza ca atat marii, cat si micii intreprinzatori vor migra catre zonele in care se invart sume de bani importante. Un sector pentru care Uniunea Europeana aloca sume importante este cel al dezvoltarii rurale.

Dan Tanasie a lucrat in industria lemnului. Dupa ce a ramas fara slujba, experienta acumulata a folosit-o pentru punerea pe picioare a unei afaceri proprii. Astfel, a luat fiinta societatea cu raspundere limitata TCasa, specializata pe productia de mobilier unicat.

500.000 de euro, pentru diferite proiecte de dezvoltare rurala

„Activitatea noastra se bazeaza pe prelucrarea lemnului cu produse finite unicat. in urma productiei rezulta o anumita cantitate de rumegus pe care noi intentionam sa-l transformam in brichete, combustibil solid pentru vanzare sau uz propriu", a declarat, pentru Adevarul, Tanasie. Pentru punerea in practica a acestui proiect Tanasie are insa nevoie de o suma importanta pe bani, motiv pentru care s-a orientat catre fondurile structurale. Potrivit acestuia, o masina de brichetat ajunge pana la valoarea de 18.000 de euro. ªi pentru ca vrea sa aplice pentru accesarea fondurilor structurale, proiectele pe care le are pe masa Tanasie nu se opresc aici. Domnia sa vrea sa-si mute micul business la 200 de kilometri de Timisoara, intr-un satuc in care nu exista nicio activitate economica. Aici ar urma sa-si mute capacitatea de productie de mobila, dar si utilajele pentru reciclarea rumegusului. in plus, tot in aceasta localitate, Tanasie vrea sa dezvolte si o activitate de agroturism reacreativ educational. Potrivit acestuia, in prima faza, inaugurarea acestui business intr-o localitate in care nu e dezvoltata pana in prezent nicio activitate economica va duce la crearea unui numar de minimum 20 de locuri de munca. Mai mult decat atat, in zona rurala deja identficata, micul afacerist intentioneaza sa dezvolte si sa puna in practica un sistem combinat de energie ecologica, eolian/solar/biogaz pentru gospodariile famialiale individuale si cabanele de agroturism, tinand cont de problemele de drenaj/ canalizare din zonele rurale. „Acest sistem energetic combinat independent si ecologic reduce si recicleaza in proportie de 100% reziduurile menajere si agricole ale unei gospodarii sau ale unei intregi comunitati rurale, iar in plus reduce consumul mediu energetic al unei familii cu pana la 50%/an", spune Tanasie. Pentru toate aceste programe, Tana­sie vrea sa acceseze fonduri europene in valoare de 500.000 de euro, insa marea problema cu care se confrunta este lipsa de reactie a autoritatilor statului care nu au raspuns solicitarilor sale de informatii sau, atunci cand au facut-o, s-au marginit in a-i transmite cateva pliante generale. Dan Barna, expert finantari europene in cadrul companiei Structural Consulting Group si consultant permanent al acestei rubrici, spune ca „ exista multi oameni de afaceri cu initiativa care au parcurs experiente similare cu cele ale domnului Tanasie".

Proiect similar de succes in Luxemburg

Fiecare dintre proiectele mentionate mai sus poate fi finantat prin instrumente structurale care fac parte, fie din Programul Operational Regional, fie din cel de Crestere a Competitivitatii Economice sau din cel dedicat mediului rural. „De exemplu, utilizarea eficienta a deseurilor din lemn, in speta rumegus, este o prioritate si un astfel de proiect bine intocmit, pe langa succesul local, ar putea sa devina si un exemplu de buna practica", a precizat Barna. Un proiect similar a fost realizat in Luxemburg, unde, printr-un cost total de aproximativ 250.000 euro, s-a rezolvat necesarul de energie termica al unui mic cartier de case. Mai multe detalii sunt disponibile la sectiunea proiecte de succes pe site-ul www.fonduri-structurale.ro. „Secretul succesului sta atat in ideea proiectului, in gasirea solutiei optime pentru fiecare zona in parte, cat si in gasirea si dezvoltarea unor servicii de consultanta care sa aseze aceste idei in rigorile si cerintele cererilor de finantare", spune Barna. in opinia sa, la nivel de idee, foarte multe proiecte sunt finantabile. in momentul in care se intra insa in detalii, unele dintre ele pot fi nefezabile la un anumit moment. Cu cat strategia unei companii se axeaza mai bine pe proiecte realiste cu impact generator de dezvoltare locala - locuri de munca, protectia mediului, activitati economice conexe -, cu atat sansele de finantare vor fi mai mari.

Sursa:www.adevarulonline.ro

Vizualizări: 142