Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania are avantajul ca poate invata din experienta celorlalte tari membre ale Uniunii Europene

Romania are avantajul ca poate invata din experienta celorlalte tari membre ale Uniunii Europene

Astazi, 23 noiembrie 2006, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a participat la Conferinta Nationala pentru Accesarea Fondurilor Europene in IT, cu tema Politici de dezvoltare IT&C in contextul unei Romanii Europene”, sub inaltul patronaj al Presedintelui Camerei Deputatilor si in organizarea Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si Asociatiei Firmelor de Electronica si Software din Romania (ARIES). in momentul de fata nu exista nici un domeniu care sa nu fie influentat de tehnologia informatiei si ! de dezvoltarea comunicatiilor, iar cresterea extraodinara pe care acest sector o inregistreaza nu este intamplatoare, deoarece el patrunde in toate ramurile societatii. in ceea ce priveste accesarea fondurilor structurale, avem avantajul ca putem invata din experienta celorlalte tari membre ale Uniunii Europene, si in mod special din cea a celor zece tari, care au aderat in ultimul val, motivul pentru care domeniul IT&C a luat o dezvoltare atat de spectaculoasa fiind acela ca fondurile alocate prin intermediul fondurilor structurale au implicat si proiecte de IT&C”, a declarat Ministrul Zsolt Nagy in deschiderea conferintei.

Cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport, protejarea si imbunatatirea calitatii mediului, dezvoltarea resurselor umane si intarirea capacitatii administrative, dezvoltarea economiei rurale si dim! inuarea disparitatilor de dezvoltare intre regiunile tarii sun! t cele s ase prioritati nationale de dezvoltare formulate in etapa de analiza socio-economica, pentru perioada 2007-2013, si toate aceste prioritati implica o componenta de IT&C, toate vor necesita proiecte de informatizare care sa ajute la stimularea dezvoltarii sectorului respectiv.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a definit de asemenea prioritatile din domeniul IT&C pentru perioada 2007-2013, pentru care pot fi accesate fonduri nerambursabile in valoare de 336 milioane de euro: sustinerea accesului si utilizarii IT&C, caruia ii revin 30% din fonduri, dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice, cu 40% din fonduri si dezvoltarea mediului e-business, cu 30% din fonduri. Atragerea acestor fonduri structurale, care constituie un proces de invatare pentru Romania in acest moment trebuie sa fie privita ca un mijloc pentru cresterea competitivitatii pietei, a debirocratizarii si a cresterii confortului ! cetateanului, si nu ca scop in sine”, a mai adaugat Zsolt Nagy.

Alaturi de prezenta domnului ministru Zsolt Nagy, evenimentul s-a bucurat de participarea domnului presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a Ministrului Finantelor Publice, domnul Sebastian Vladescu si a domnului Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor. (sursa:www.mcti.ro)

Vizualizări: 113