Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi reglementari pentru accelerarea platilor catre subcontractori

Executivul a adoptat o Ordonanţa de Urgenţa care introduce obligativitatea contractorilor de a vira subcontractorilor sumele cuvenite acestora in conturi deschise de catre subcontractori direct la trezoreria statului.

„Este un mecanism prin care ajutam subcontractorii sa-si primeasca mai repede banii de la contractorii de lucrari, avand in vedere ca am avut mai multe situaţii in care banii erau primiţi de catre contractorii principali, iar subcontractorii ramaneau neplatiţi o perioada foarte lunga de timp”, a spus primul-ministru, Emil Boc.

Noile reglementari stabilesc o ordine a efectuarii plaţilor. Astfel, operatorii economici sau alte persoane juridice imputernicite de acestia vor utiliza sumele incasate in conturile deschise la trezorerie in urmatoarea ordine: pentru achitarea drepturilor de natura salariala, pentru achitarea obligaţiilor catre bugetul de stat si celelalte bugete, pentru plata facturilor catre subcontractori, proporţional cu gradul de incasare si aferente facturilor recunoscute la plata. Sumele ramase disponibile pot fi virate in conturile deschise la instituţiile de credit sau pot fi utilizate pentru efectuarea plaţilor catre furnizori sau creditori cu conturi deschise la trezoreria statului sau la instituţiile de credit, cu condiţia ca asupra conturilor respective sa nu fi fost infiinţata poprire prin titluri executorii.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a precizat ca o alta noutate adusa de actul normative consta in posibilitatea oferita beneficiarilor de fonduri externe nerambursabile postaderare, alţii decat operatorii economici, sa deschida conturi in trezoria statului pentru gestionarea sumelor provenite atat din credite externe nerambursabile cat si din sume aferente finanţarilor naţionale.

O alta prevedere a Ordonanţei permite operatorilor economici, beneficiari de fonduri externe nerambursabile postaderare si instituţiilor publice finanţate integral din venituri publice sa beneficieze de dobanda pentru sumele pastrate in conturi deschise la Trezoreria Statului.

Informaţii de background:
Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr.146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobata cu modificari prin Legea nr.201/2003, republicata, reglementeaza categoriile de operaţiuni derulate prin trezoreria statului si cadrul legal in care se desfasoara acestea, posibilitaţile de fructificare a disponibilitaţilor ramase in soldul contului curent general al trezoreriei statului, dispoziţii referitoare la bugetul de venituri si cheltuieli al trezoreriei statului.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 174