Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cursul, piedica in calea finantarii UE

Firmele care acceseaza fonduri europene pierd bani din cauza diferentei de curs valutar din momentul intocmirii proiectului pana la accesarea efectiva a banilor.

„Platile in cazul fondurilor structurale se vor face in lei, diferenta de curs valutar reprezentand o problema pentru beneficiari. In momentul in care scriu proiectele, beneficiarii fac estimarile in euro deoarece echipamentele si serviciile pe care le vor subcontracta ulterior in faza de implementare au preturile in euro”, explica Dragos Jaliu, partener la Structural Consulting™ Group pentru ziarul Adevarul.

Acesta a mai adaugat ca s-au inregistrat diferente chiar si de 300 000 lei pentru proiecte de dimensiune medie.

Astfel, pentru a evita pierderi uriase care pot ajunge si pana la 10-15 % din valoarea proiectelor, Dragos Jaliu aminteste de 2 variante pe care beneficiarii ar putea sa le urmeze, ambele diminuand riscul de schimb valutar:

  • Prima dintre acestea ar putea fi estimarea costurilor in momentul elaborarii bugetului tinand cont de diferentele de schimb valutar. In acest sens, in bugetul proiectului, se pot justifica anumite cheltuieli mai mari ca urmare a tendintei de depreciere a leului din ultima perioada si a duratei mari de evaluare si selectie a proiectelor observata in cazul tuturor liniilor de finantare, in unele situatii aceasta ajungand si la 1 an de zile.
  • A doua solutie viabila pentru firme ar putea fi hedging-ul valutar.Totusi, instrumentul este destul de tehnic, complicat si necesita experienta in relatia cu instrumentele financiare bancare. Bancile au deja un astfel de produs. Din pacate, acesta nu este adaptat pentru a acoperi riscul de schimb valutar in cazul proiectelor europene, insa, din informatiile noastre, exista totusi firme care au apelat la aceasta solutie pentru a depasi un astfel de risc major.

Pentru articolul din Adevarul, click aici

Vizualizări: 87