Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: Situatia proiectelor depuse in Regiunea Centru

Pana la 22 mai 2009, la ADR Centru s-au depus 298 de proiecte pentru finantare nerambursabila prin POR.

Dintre acestea:

  • 39 de proiecte au fost contractate
  • 142 de proiecte au fost respinse
  • 117 proiecte se afla in diferite stadii ale evaluarii sau in faze precontractuale

Stadiul proiectelor pe cele 5 axe prioritare, aflate in diferite etape ale procesului de evaluare si contractare, pana la 22 mai 2009 se prezinta astfel:

AXA PRIORITARA 1 - Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere (buget 151,6 mil. euro).
Noua primarii de municipii au depus cereri de finantare. Data de 31 martie a reprezentat termenul limita de depunere al cererilor de finantare nerambursabila prin care se pot finanta PIDU a centrelor urbane din Regiunea Centru.

AXA PRIORITARA 2 - Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale
(buget 95,56 mil. euro)
  • Domeniul major de interventie 2.1 Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane - inclusiv constructia / reabilitarea soselelor de centura.
Pana in prezent au fost depuse 32 proiecte, din care 13 au fost respinse, 11 proiecte au ramas in curs de evaluare, iar 8 cereri de finantare sunt contractate si in faza precontractuala. Valoarea totala eligibila a proiectelor ramase in curs de evaluare, precum si a celor contractate este de 219,22 mil euro. Depunerea pentru acest DMI se suspenda incepand cu 6 iunie 2009.

AXA PRIORITARA 3 – Imbunatatirea infrastructurii sociale (buget 71,67 mil. euro)
  • Domeniul major de interventie 3.1 Reabilitarea / modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate (buget18,91 mil. euro).
Pana in prezent, au fost depuse 3 proiecte cu o valoare totala eligibila de 2,25 mil. euro. Suma disponibila, ramasa pentru finantare prin acest domeniu, este de 16,66 mil.euro.
  • Domeniul major de interventie 3.2 Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale (buget 10,85 mil. euro)
Pe acest domeniu au fost depuse pana in prezent 6 proiecte, din care unul a fost respins, iar 4 proiecte sunt in curs de evaluare. Valoarea totala eligibila a proiectelor ramase in evaluare este de 2,42 mil. euro. Un proiect a trecut in faza precontractuala cu o valoare totala eligibla de 0,16 mil. euro. Pe acest domeniu au mai ramas disponibili pentru finantare inca 8,27 mil. euro.
  • Domeniul major de interventie 3.3 Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta (buget 10,85 mil. euro).
A fost depus un singur proiect pana în prezent cu o valoare totala eligibila de 8,56 mil. euro, care a si fost contractat. Suma ramasa disponibila pe acest domeniu este de 2,29 mil euro.
  • Domeniul major de interventie 3.4 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua (buget 31,06 mil. euro).
Au fost depuse 17 proiecte pana in prezent, din care 7 au fost respinse, iar celelalte 10 sunt in curs de evaluare. Valoarea totala eligibila a acestor proiecte ramase in evaluare este de 21,19 mil. euro. Suma disponibila, ramasa spre finantare prin acest domeniu, este de 16,22 mil.euro.

AXA PRIORITARA 4
– Sprijinirea mediului de afaceri regional si local (buget 86,72 mil. euro)
  • Domeniul major de interventie 4.1 Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala (buget 29,91 mil. euro)
Au fost depuse 9 proiecte cu o valoare totala eligibila de 44,67 mil. euro. Cinci proiecte au fost respinse, iar 3 sunt in curs de evaluare. Valoarea totala eligibila a proiectelor ramase in evaluare este de 13,55 mil. euro. Un proiect este in faza de precontractare cu o valoare totala eligibila de 11,15 mil. euro. Suma disponibila, ramasa spre finantare prin acest domeniu, este de 5,21 mil.euro.
  • Domeniul major de interventie 4.2 Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati (buget 25,66 mil. euro). Niciun proiect nu a fost depus pana in prezent.
  • Domeniul major de interventie 4.3 Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor (buget 31,16 mil. euro )
Pana la termenul limita pentru prima sesiune de depunere a cererilor de finantare, respectiv 16 iunie 2008, au fost depuse 169 de proiecte de catre microintreprinzatorii din Regiunea Centru. Din aceste, 82 de proiecte au fost aprobate spre finantare, restul de 87 cereri de finantare fiind respinse. Din cele 82 de cereri, 29 de proiecte au fost contractate pana in prezent, cu o valoare totala eligibila de 2,35 mil. euro, iar restul de 53 sunt, in prezent, in faza precontractuala solicitand o suma de 4,73 mil euro. Suma ramasa disponibila la nivelul Regiunii pentru urmatoarele apeluri de depuneri este de 24,44 mil. euro.

AXA PRIORITARA 5
– Dezvoltarea si promovarea turismului
  • Domeniul major de interventie 5.1 Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea / modernizarea infrastructurilor conexe (buget 25,66 mil. euro).
Au fost depuse pana in prezent 15 proiecte, din care 6 au fost respinse. Valoarea totala eligibila a proiectelor aflate in faza de evaluare si contractuala este 35,02 mil euro. 2 proiecte au fost aprobate pana in prezent spre finantare, avand o valoare totala eligibila de 13,64 mil.euro.
  • Domeniul major de interventie 5.2 Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice (buget 35,97 mil. euro).
Un numar de 37 proiecte au fost depuse pe acest domeniu din care 23 proiecte au fost respinse, unul a fost contractat, iar unul se afla in faza precontractuala. Cele 12 proiecte aflate in prezent in curs de evaluare solicita spre finantare suma de 21,81 mil. euro. Valoarea totala eligibila a proiectelor aflate in faza precontractuala si contractate este de 1,45 mil euro. Suma ramasa disponibila spre finantare pe acest domeniu este de 12,71 mil. euro.
Depunerea de proiecte pe acest domeniu a fost suspendata incepand cu 19.12.2008
  • Domeniul major de interventie 5.3 Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica.
Pentru acest domeniu alocarea financiara este distribuita la nivel national iar organismul intermediar ce se ocupa de derularea bugetului alocat este Ministerul Turismului.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 98