Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Botosani si Onesti primesc finantare prin Programul European URBACT

Botosani si Onesti primesc finantare prin programul european URBACT

inca doua orase din Romania vor participa in proiectul „Sprijin pentru orase” din cadrul Programului URBACT 2002-2006. Ca si celelalte zece orase ale caror aplicatii au fost probate pe data de 21 februarie a.c., si acestea vor primi sprijin in vederea elaborarii strategiilor de dezvoltare urbana durabila. Aceste strategii vor fi folosite ulterior pentru implementarea proiectelor finantate prin intermediul Programelor Operationale, in perioada 2007-2013.

Ca urmare a prelungirii cu o luna a termenului de depunere a aplicatiilor pentru proiectul „Sprijin pentru orase”, Comitetul de Monitorizare URBACT a aprobat joi, 15 martie a.c., aplicatiile altor doua orase din Romania - Botosani si Onesti.

Aplicatia orasului Botosani solicita sprijin pentru elaborarea unei strategii locale pentru dezvoltarea economica si sociala echilibrata in mediul urban, imbunatatirea infrastructurii si mediului de afaceri. Prin aplicatia depusa de orasul Onesti, este vizat sprijinul acordat in elaborarea unei strategii locale pentru dezvoltarea economica, a mediului de afaceri si a nivelului ocuparii fortei de munca, in special in fostele zone petrochimice.

Durata proiectului va fi de trei luni, incepand cu semnarea contractului, estimata pentru perioada martie - aprilie 2007. Sprijinul asigurat de acest proiect consta in punerea la dispozitie a unui expert care va lucra cu autoritatile orasului sau ale municipalitatii care au solicitat asistenta, ajutandu-le sa defineasca si sa dezvolte strategii de dezvoltare urbana la diferite niveluri (oras, cartier/ zona din interiorul orasului). De asemenea, se va elabora un raport care va cuprinde recomandari, concluzii ale situatiei existente, identificarea si agrearea unor prioritati in domeniu, precum si un calendar aferent pentru indeplinirea acestora.

in prima runda de depunere a aplicatiilor au fost aprobate solicitarile transmise de zece orase din Romania: Odorheiu Secuiesc, Iasi, Sighisoara, Alba Iulia, Bucuresti (sectorul 2) - doua aplicatii, Timisoara, Piatra Neamt, Sacele, Brasov si Blaj.

Programul URBACT II, care se va derula in perioada 2007-2013, are ca principal obiectiv schimbul de experienta intre orasele tuturor statelor membre UE, elementul-cheie al programului fiind acela de cooperare intre orasele participante in proiecte. Avand in vedere ca, de la 1 ianuarie 2007, Romania este stat membru al Uniunii Europene, orasele din tara noastra vor avea posibilitatea sa depuna proiecte in vederea obtinerii finantarii pentru dezvoltare economica si sociala, dezvoltarea zonelor defavorizate si dezvoltare durabila in mediul urban. Programul dispune de un buget aproximativ de 68 milioane euro

Sursa: Ministerul Integrarii Europene

Vizualizări: 125