Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

270 milioane fonduri UE pentru prevenirea calamitatilor naturale prin POS mediu

270 milioane fonduri UE pentru prevenirea calamitatilor naturale prin POS mediu

Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu a participat astazi 15 martie, la seminarul Promovarea Proiectului Diminuarea Riscurilor in Cazul Producerii Calamitatilor Naturale si Pregatirea pentru Situatii de Urgenta si Gestionarea Situatiilor de Urgenta la nivelul Unitatilor de Gospodarire a Apelor si al Comunitatilor Locale, care se desfasoara in perioada 15-16 martie 2007, la Sinaia. Proiectul are o valoare de 150 de milioane dolari, din care 101 milioane reprezinta valoarea componentei de Reducere a riscului de inundatii si alunecari de teren, realizata de MMGA. Din aceasta suma, 77 de milioane de dolari provin dintr-un acord de imprumut semnat cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Componentele proiectului vizeaza reabilitarea si marirea gradului de siguranta a infrastructurii de aparare impotriva inundatiilor, reabilitarea apararilor de inundatii pe fluviul Dunarea, marirea gradului de siguranta a barajelor mari, marirea gradului de siguranta a barajelor mici si realizarea de studii privind alunecarile de teren in zone pilot si elaborarea manualelor standardizate de monitorizare.

„Importanta acestui proiect este, din pacate, amplificata de experientele pe care le-am trait cu totii in ultimii doi ani si de pagubele pe care le-au produs. Astfel, in perioada 2005-2006, au fost afectate de inundatii 878 de constructii hidrotehnice. Efortul pe care l-am facut, din punct de vedere investitional, pentru refacerea acestora este foarte mare. In acesti doi ani, investitiile in domeniul gospodaririi apelor au fost de 989.906.000 lei” a subliniat Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Astfel s-a reusit refacerea a 630 de constructii hidrotehnice, urmand ca 205 sa fie finalizate in cursul acestui an. Pentru restul de 43 se vor demara studiile de fezabilitate in 2007.

Tot in cadrul evenimentului ministrul Sulfina Barbu a subliniat ca „ investiile realizate in domeniul gospodaririi apelor depasesc toate investitiile facute in perioada 2000-2004, in conditiile in care la acea vreme au fost afectate 1256 constructii hidrotehnice. Chiar si asa efortul investitional trebuie continuat. In acest sens, in POS Mediu 2007-2013 am prevazut o axa prioritara pentru dezvoltarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale in zonele cele mai expuse la risc, pentru care am prevazut fonduri de 317 milioane de euro, dintre care 270 milioane reprezinta fonduri nerambursabile UE.”

In cadrul seminarului, Sulfina Barbu a prezentat si un plan de actiune pe termen mediu pentru protectia impotriva inundatiilor (2007-2009), postat si pe site-ul www.mmediu.ro.

La evenimentul prezidat de Sulfina BARBU, Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor si Lucia Ana VARGA - Secretar de Stat pentru Ape din cadrul MMGA, au mai participat Benoit Blarel - Presedintele Oficiului Bancii Mondiale in Romania, Gabriel IONIta -Director Proiect, Banca Mondiala, Beatrice POPESCU - Director Unitatea de Management a Proiectului si Silviu STOICA - Director General MMGA

Biroul de Presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor

Vizualizări: 116