Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prefinantarea - Un aspect important pentru usurarea accesului IMM-urilor la fondurile europene

Mai mult de o treime (35,14%) dintre utilizatorii portalului www.fonduri-structurale.ro considera “acordarea unor avansuri de pana la 35% pentru demararea proiectului” ca fiind principala masura pentru asigurarea si inlesnirea accesului IMM-urilor la finantarile europene, conform sondajului de opinie derulat pe parcursul lunii aprilie 2009 de catre portalul de informare www.fonduri-structurale.ro.

Optiunea celor care au votat reflecta necesitatea alocarii prefinantarii pentru demararea proiectului, dupa ce acesta a fost declarat eligibil si semnat de catre beneficiar si autoritatea competenta.

Pentru anul 2008, un procent de numai 13% din totalul de 19,2 milioane de euro, finantare pentru IMM-uri, a fost alocat pentru companii. Au fost absorbite 1,2 mil. euro prin POSCCE (Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice), iar prin POSDRU( Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) 1,3 mil. Euro. Mediul privat a depus 1 247 de proiecte pe POSCCE – IMM depunand 570 pentru investitii mari si 677 pentru sprijin mic - si 777 proiecte pe POR - DMI 4.3 Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Peste 50% din totalul proiectelor depuse mentionate au fost respinse pe criterii administrative.

De asemenea, trebuie mentionat ca pentru aceste linii de finantare disponibile pentru intreprinderi mari si mijlocii nu a existat prefinantare, aceasta fiind asigurata numai autoritatilor locale si ONG-urilor.

Noile scheme pe Competitivitate Economica, lansate in mai 2009, Sprijin financiar pentru IMM-uri cu valoare cuprinsa intre 1 075 001- 6 450 000 si Sprijin financiar cu valoare de pana la 1 075 000, ofera o prefinantare de maxim 35% din valoarea sprijinului financiar nerambursabil aprobat.

In opinia a 22,29% dintre respondenti, principala masura pentru usurarea accesului IMM-urilor la fondurile europene este “scurtarea perioadei de evaluare si selectie a proiectelor”, iar 19,28% dintre utilizatorii site-ului considera ca “facilitati si sprijin acordate IMM-urilor pentru asigurarea cofinantarii necesare ( fondul de garantare, fondul de contragarantare pentru IMM-uri)” au un rol extrem de important.
Ceilalti respondenti au indicat ca masuri potrivite pentru usurarea accesului IMM-urilor la fonduri europene:

  • Sprijin in scrierea/elaborarea cererilor de finantare acordat solicitantilor (IMM-uri) de catre Ministerul pentru IMM-uri – 12,45%
  • Renuntarea la unele documente obligatorii din dosarul de finantare (24 in 2008→14 in 2009 + 6 la contractare) – 5,02%
  • Modificari in procedura de achizitie publica (scurtarea termenelor si marirea plafoanelor) – 3,21%
  • Flexibilitatea criteriului de eligibilitate privind lipsa datoriilor la bugetele publice (firmele cu datorii la stat pot participa la licitatii daca o firma are cel putin atatia bani de luat cati are de dat la stat) – 2,61%

La sondaj au raspuns 2 490 utilizatori ai www.fonduri-structurale.ro, structura respondentilor fiind urmatoarea:
  • 1540 persoane din mediul de afaceri
  • 501 persoane din sectorul ONG/Educatie/Cercetare
  • 285 persoane din sectorul Consultanta si Management
  • 164 persoane din Guvern/Institutii

Andreea Lapadat,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 82