Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Incepand cu aceasta luna se pot depune proiecte de cooperare in bazinul Marii Negre

Marti, 5 mai 2009, s-a lansat Programul Operational Comun “Marea Neagra 2007-2013”.

„Este primul program de cooperare în bazinul Marii Negre, inculzând atât state membre UE cît si din spatiul non-UE. Bugetul total, comun pentru întregul program pentru perioada 2007-2013, este de 18.863.479 Euro din care 17.305.944 Euro contributia Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI) si 1.557.535 Euro cofinantare nationala. Alocarea fondurilor IPA pentru finantarea participarii Turciei la program este de 7.000.000 Euro. Vreau sa asigur partenerii din program de întreaga noastra colaborare. Sper ca buna implementare a programului ca conduca la dezvoltare durabila si cresterea competitivitatii regiunii” a declarat ministrul Vasile BLAGA.

Conditii de participare

„Proiectele participa la o competitie deschisa, urmând a fi selectionate în functie de calitatea lor, indiferent de tara de provenienta. Singura conditie este ca cel putin un partener sa fie din statele membre UE si un partener din statele nemembre; partenerii din Turcia vor avea cel putin un partener dintr-un stat membru UE si cel putin un partener dintr-un stat nemembru” a declarat BLAGA.

Valoarea proiectelor trebuie sa se încadreze între 50.000 euro si 700.000 euro si sa aiba o durata de maxim 24 luni. Primul apel de proiecte va fi lansat în a doua jumatate a lunii mai si va fi deschis pîna la sfârsitul lunii august. Ministerul Dezvoltarii va organiza seminarii de pregatire a potentialilor beneficiari în statele paricipante.

Obiectivul global al programului este acela de a realiza parteneriate regionale solide si de a impulsiona cooperarea pentru dezvoltare economica si sociala durabila a regiunilor din bazinul Marii Negre. Programul este construit pe 3 prioritati:

Prioritatea 1: Sprijinirea parteneriatelor transfrontaliere în vederea dezvoltarii economice si sociale bazate pe utilizarea în comun a resurselor;

Prioritatea 2: Utilizarea în comun de resurse si competente pentru protectia si conservarea mediului;

Prioritatea 3: Sprijinirea initiativelor culturale si educationale în vederea crearii unui mediu cultural comun în bazinul Marii Negre.

Aplicantii pot fi: autoritati publice centrale, autoritati publice locale, ADR-uri, structuri asociative ale autoritatilor locale, universitati de stat, institute nationale de cercetare, ONG-uri, camere de comert, universitati si institute de cercetare, organisme de management al Euroregiunilor, Grupari Europene de Cooperare Teritoriala.

La eveniment au fost prezenti oficiali si potentiali beneficiari din cele 10 state participante la program (România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia), precum si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai principalelor organizatii active în zona Marii Negre. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei îndeplineste rolul de Autoritate Comuna de Management pentru acest program.

Sursa: MDRL

Vizualizări: 60