Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primul proiect de management al deseurilor aprobat de Comisia Europeana

Primului proiect de management integrat al deşeurilor din ţara noastră, finanţat din fonduri europene, a fost aprobat de Comisia Europeană. Prin acest proiect, depozitele rurale şi urbane de deşeuri din Bistriţa-Năsăud, care nu se ridică la nivelul standardelor europene, vor fi închise. Astfel, 204 depozite neconforme vor fi înlocuite de un depozit regional de mari dimensiuni. În plus, prin proiect se vor construi o linie de sortare, o staţie de compost pentru deşeurile biodegradabile, 5 platforme de colectare şi 5 staţii de transfer al deşeurilor. De asemenea, proiectul include investiţii pentru implementarea unui sistem de colectare selectivă.

Valoarea proiectului, fara TVA, este de peste 36 de milioane de euro, din care 26,840,258 contributie UE. Peste 300.000 de locuitori vor beneficia de acest proiect, investitiile urmând a fi finalizate pâna în 2011.

Informatii suplimentare
Bugetul alocat prin Programul Operational Sectorial "Mediu" pentru proiectele vizând managementul integrat al deseurilor se ridica la valoarea de 1,17 miliarde Euro, din care grant UE 0,93 miliarde Euro.

Proiectele trebuie sa demonstreze o abordare integrata a acestui domeniu, propunând investitii în achizitionarea de containere pentru colectarea selectiva, facilitati de transport, sortare, compostare si reciclare, construirea de depozite de deseuri la standarde europene, închiderea depozitelor vechi, neconforme, etc. Ministerul Mediului coordoneaza, în prezent, pregatirea unui numar de 30 de proiecte de management integrat al deseurilor, care vor absorbi în totalitate suma alocata Axei Prioritare 2 "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate".

Proiectele vor fi finalizate gradual în perioada 2009-2011 si vor avea o contributie importanta la îndeplinirea obligatiilor asumate de România prin Tratatul de Aderare în sectorul gestionarii deseurilor.

Beneficiarii proiectelor sunt Consiliile Judetene.

Sursa: www.mmediu.ro

Vizualizări: 105