Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fermierii vor primi de la stat subventii pentru irigatii

Guvernul a decis introducerea unui pachet minim de masuri financiare pentru irigatii, in limita ajutoarelor de stat acceptate de Uniunea Europeana, precum si acordarea unui volum mai mare de subventii si acoperirea unor costuri. Hotararea vine ca urmare a datelor primite de Guvern potrivit carora agricultura risca sa fie afectata, anul acesta, de seceta.

Executivul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca subventiile pentru exploatarea irigatiilor vor fi acordate si federatiilor care au incheiat contracte pana la 30 aprilie 2009, nu doar pentru contractele semnate pana la 30 noiembrie 2008, conform legii in vigoare, iar costurile de racordare a pompelor la retelele electrice vor fi acoperite de la bugetul de stat.

„Pentru cresterea suprafetelor contractate pentru irigatii in 2009 si acordarea de sprijin nediscriminatoriu tuturor organizatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii care nu au incheiat contracte pana la 30 noiembrie 2008 se propune ca pentru sezonul de irigatii al acestui an termenul de plata a contributiei proprii la tariful anual sa fie 30 aprilie 2009”, se arata in ordonanta aprobata de Guvern.

Sprijinul este justificat prin faptul ca lipsa unor astfel de masuri destinate utilizatorilor de apa pentru irigatii va determina neexecutarea sau executarea cu intarziere a lucrarilor pentru livrarea apei de irigatii „in perioadele de seceta prognozate pentru anul 2009”.

„Ca efect al crizei economico-financiare, multi beneficiari ai serviciilor de irigatii nu pot suporta costurile acestora, astfel ca renunta la irigarea culturilor in conditiile in care se prognozeaza ca anul 2009 va fi secetos”, se arata in document.

Dintr-un total de 408 organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii, care gestioneaza o suprafata de circa un milion hectare, doar 306 au incheiat contracte pana la 30 noiembrie 2008, pentru 494,2 mii hectare, potrivit datelor oficiale.

Guvernul considera ca neacordarea sprijinului financiar va duce la scaderea productiei agricole, la plata de despagubiri pentru culturi afectate de seceta si la nerealizarea obiectivelor stabilite prin programul de guvernare.

Conform datelor Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), anul acesta va fi secetos in sudul, sud-estul si vestul tarii, iar agricultura va avea de suferit daca fermierii completeaza necesarul de apa prin instalatii de irigare.

Elena Mateescu, director in cadrul ANM, a declarat pentru ZF, ca seceta de anul acesta nu este comparabila cu cea din 2007, cand s-a inregistrat o injumatatire a recoltei la majoritatea cerealelor. Pentru anul in curs, agricultorii se asteapta la o recolta de grau de cinci milioane de tone din cauza conditiilor climatice nefavorabile si lipsei de ingrasaminte. In 2008, sapte milioane de tone de grau au fost recoltate.

Sursa: www.newschannel.ro

Vizualizări: 129