Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Va fi demarata punerea in aplicarea a Strategiei Comunicatiilor Electronice in Banda Larga

Guvernul a aprobat in sedinta din data de 8 aprilie 2009, la propunerea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Hotararea de Guvern privind punerea in aplicare a Strategiei Guvernamentale de Dezvoltare a Comunicatiilor Electronice in Banda Larga pentru perioada 2009-2015.

Potrivit Comisiei Europene comunicatiile in banda larga reprezinta un vector al dezvoltarii economice la nivel global precum si o solutie de iesire din criza economica prin crearea de locuri de munca. Totodata, simplifica relatiile dintre cetateni, institutii ale statului, companii si alte organizatii prin implementarea serviciilor de e-banking, de plata on-line a taxelor si impozitelor sau prin facilitarea accesului la documente emise de administratiile publice locale si centrale.

In Romania infrastructura de tip broadband este destul de bine dezvoltata in marile orase datorita investitiilor private, dar este deficitara in zonele rurale.
La finalul sedintei de guvern, ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Gabriel Sandu, a declarat: „Avem cateva obiective foarte clare:

  • cresterea ratei de penetrare la nivelul gospodariilor, a conexiunilor in banda larga pana la 40 % in 2010 si 80% in 2015 (astazi avem 27,04%);
  • cresterea ratei de acces la serviciile de comunicatii electronice de banda larga la nivelul populatiei de 100% pana in 2015 (astazi avem 10,52%).”
Conectarea si cresterea gradului de utilizare a serviciilor in banda larga la nivelul IMM-urilor va fi un alt obiectiv principal. Ministrul a mai adaugat ca pentru zonele dezavantajate din Romania se va incerca rezolvarea problemei cu fonduri structurale.

Necesarul de finantare pentru perioada 2009 – 2015 se ridica la 1,25 miliarde euro, din care 140 de milioane euro vor fi partea de cofinantare pe care statul roman o adauga la fondurile structurale. Alte surse de finantare sunt fondurile de criza, fondurile guvernamentale si incheierea de parteneriate publice-private.

Strategia respecta si directiva CE care prevede ca imbunatatirea accesului la internetul de mare viteza este o necesitate pentru revitalizarea regiunilor rurale din Europa.

Sursa: Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale

Vizualizări: 85