Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia ia masuri pentru accelerarea platilor directe

Comisia Europeana a adoptat o initiativa care stabileste obiective noi si mai stricte pentru plata fondurilor gestionate direct de aceasta. Propunerile au ca scop sporirea eforturilor actuale si accelerarea fluxului de numerar catre beneficiari si se vor aplica unor fonduri in valoare de 15 miliarde euro care acopera domenii precum cercetarea, educatia si tineretul, energia si transporturile.

Principalul element al comunicarii este reducerea termenelor pentru prefinantare sau plati initiale de la 30 la 20 de zile. Aceste plati sunt cele mai simple deoarece nu necesita niciun fel de formalitati sau activitati birocratice complexe si reprezinta aproximativ 9,5 miliarde euro.

Pentru alte plati gestionate la nivel central (care reprezinta circa 5,5 miliarde euro), obiectivul este de a reduce termenele de plata de la 45 la 30 de zile, acestea respectand astfel Directiva privind combaterea intarzierii efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale.

De asemenea, Comisia isi va indemna serviciile sa sporeasca utilizarea ratelor forfetare si a sumelor forfetare pentru finantarile nerambursabile si contractele gestionate la nivel central.

Scopul propunerii este de a utiliza la maximum normele financiare actuale pentru a accelera aproximativ 415 000 dintre platile directe efectuate de Comisie in fiecare an. Aceasta initiativa va pregati terenul pentru viitoare modificari ale normelor financiare ale UE planificate pentru 2010”, a declarat Comisarul UE pentru programarea financiara si buget, Dalia Grybauskaitė.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 76