Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul sprijina producatorii agricoli din sectorul apicol prin Programul national apicol pentru perioada 2008-2010

Programul naţional apicol pentru perioada 2008-2010, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 556/2008, cuprinde reglementarea măsurilor de ajutor financiar pentru acţiunile privind lupta contra varoozei şi repopularea şeptelului apicol. Măsurile vor fi finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din bugetul naţional, pentru anul 2008.

Guvernul a publicat un proiect de hotărâre prin care se continuă finanţarea acţiunilor pentru care se acordă sprijin financiar din FEGA şi din bugetul naţional, şi se aprobă valoarea sprijinului de la bugetul de stat, pentru anul 2009, în limita sumei de 6.652.471 lei. Totodată, se prevede eliminarea devizul de cheltuieli cu medicamentele folosite pentru combaterea varoozei pe familia de albine, conform schemei de tratament în vederea facilitării întocmirii documentaţiei. Modificările privesc şi se defineşte documentul elaborat de forma asociativă şi aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform legislaţiei în vigoare ca fiind carnetul de stupină.

Sprijinul se acordă producătorilor agricoli din sectorul apicol, crescători de albine, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizaţi în asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producători, constituite conform legislaţiei în vigoare.

Pentru o cât mai corectă înţelegere şi aplicare a prevederilor prezentului proiect de act normativ este necesară precizarea clară că şi mătcile provenite din ferme de elită şi care sunt achiziţionate trebuie să provină de la unităţi acreditate de către Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, conform legislaţiei în vigoare.

Termenul limită de depunere a cererii şi a documentelor care o însoţesc este 15 august 2009, faţă de 1 august cât era prevăzut în H.G. nr. 556/2008.

Pentru modificarea Hotărârea Guvernului nr. 556/2008 s-au organizat dezbateri cu reprezentanţii formelor asociative legal constituite şi cu specialişti din Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţiei Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, şi ai Agenţiei Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie.

Sursa: www.madr.ro

Vizualizări: 81