Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Firmele cu datorii la stat pot participa la licitatiile europene!

La sfârşitul Comitetului Interministerial de gestionare a fondurilor europene, care a avut loc ieri, 24.03.2009, Emil Boc a sintetizat principalele măsuri de simplificare a procedurilor de accesare a fondurilor europene propuse de guvern:

  • renunţarea la unele documente obligatorii din dosarul de finanţare
 "În primul rând, am renunţat la solicitarea unor documente la momentul depunerii proiectului, prin înlocuirea lor cu declaraţii pe propria răspundere a solicitantului, cu obligaţia prezentării respectivelor documente doar în etapa de contractare", a precizat premierul.

In multe cazuri, unora dintre aceste documente le expira perioada de valabilitate dintre momentul depunerii documentelor şi momentul semnării contractului. La nivelul tuturor programelor operaţionale, la depunerea proiectului vor fi astfel solicitate declaraţii pe propria răspundere, iar în cazul în care proiectul este aprobat,  în faza de contractare va fi depusă toată documentaţia cerută.


  • firmele cu datorii la stat pot participa la licitaţii
Şeful guvernului a precizat că de această facilitate ar beneficia firmele la care are şi statul datorii.
"Am propus modificarea formatului standard de certificat fiscală, pentru a evidenţia exact ce înseamnă datorii la bugetul de stat. Foarte multe firme nu pot participa la licitaţiile publice pentru fonduri europene, pentru că pe certificatul de atestare fiscală scrie că au datorii la bugetul de stat, fără să se menţioneze pe acel certificat că şi statul îi datorează firmei respective o sumă mare sau foarte mare de bani, de cele mai multe ori, mult mai mare decât cea pe care firma o avea datorie la stat. Fie TVA, fie alte obligaţii pe care statul nu le-a returnat firmei respective." a subliniat Emil Boc.

Până pe 15 aprilie se va reglementa noul format al certificatului de atestare fiscală care să evidenţieze şi cuantumul datoriilor pe care statul îl are faţă de firme. Astfel, dacă o firmă are cel puţin atâţia bani de luat câţi are de dat la stat, să se considere că este o firmă care nu are datorii şi, în consecinţă, să poată participa la licitaţiile publice organizate cu privire la banii din fondurile europene.

  • scurtarea termenelor de achiziţie publică
"Există termene chiar şi de 14 luni de la momentul semnării contractului până la momentul organizării licitaţiei de către autorităţile judeţene şi locale pentru proiectele europene. În acest context, am procedat la modificarea legii achiziţiilor publice şi am scurtat termenul de organizare a unei licitaţii de la 87 de zile la 30 de zile tocmai pentru a facilita un acces cât mai rapid la fondurile europene şi la organizarea licitaţiilor" a declarat Emil Boc.

  • sancţiuni pentru cei care nu utilizează SEAP(SISTEMUL ELECTRONIC DE ACHIZITII PUBLICE)
Din cele 11.187 de autorităţi contractante, înregistrate la SEAP şi în SEAP, în anul 2008, doar 2.253 au utilizat mijloacele electronice în vederea realizării licitaţiilor.

"In anul 2008 din valoarea totală a achiziţiilor publice încheiate în România, doar 2,2% au fost realizate prin mijloace electronice. Acest mijloc, extrem de eficient în controlul cheltuielii banului public, nu este utilizat pe măsură. Astfel, vom impune sancţiuni acelor autorităţi contractante care nu vor utiliza SEAP."


Dragos Jaliu
Mirela Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 386