Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Niciun euro absorbit pentru pescuit si acvacultura

Luni, 16 martie 2009, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a avut loc o intalnire la care au participat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, directorul general al Directiei Generale pentru Afaceri Marine si Pescuit, Fokion Fotiadis, directorul economic al Directiei Generale pentru Afaceri Marine si Pescuit, Daniela Gheorghe si presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, domnul Valentin Bucksz.

In cadrul intalnirii, reprezentantii Directiei Generale pentru Afaceri Marine si Pescuit si-au manifestat sprijinul pentru urgentarea absorbtiei de fonduri de catre tara noastra prin Programul European pentru Pescuit (FEP) si au salutat preocuparea noii conduceri a ANPA de a rezolva, in cel mai scurt timp, atat intarzierile din domeniul pescuitului si acvaculturii, cat si lacunele legislative si ingreunarea procedurilor pentru contractarea de fonduri.

Ministrul Agriculturii a asigurat reprezentantii Directiei Generale pentru Afaceri Marine si Pescuit de interesul noii conduceri a MAPDR pentru absorbtia fondurilor europene, in mod special pentru cele din domeniul pescuitului si acvaculturii unde nu s-a absorbit niciun euro din cele 230 milioane puse la dispozitia Romaniei.

De asemenea, ministrul a aratat ca au fost revizuite toate procedurile in conformitate cu recomandarile Autoritatii de Audit facute in urma misiunii de audit din anul 2008 si au fost elaborate proiectele de acte normative in vederea corectarii legislatiei si grabirii absorbtiei fondurilor europene, prin simplificarea procedurilor.

La randul sau, presedintele ANPA a declarat ca intr-o luna si jumatate de la instalarea noii conduceri a ANPA s-au facut propunerile pentru imbunatatirea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, aceasta aflandu-se in dezbatere la Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor si s-a elaborat Hotararea de Guvern privind organizarea si functionarea ANPA in calitate de Autoritate de Management pentru implementarea Programului Operational de Pescuit (POP). De asemenea, au fost elaborate o serie de ordine ale ministrului Agriculturii care stabilesc regulamentul de organizare si functionare a Agentiei si aproba manualele de proceduri in vederea evaluarii, selectarii si contractarii de proiecte in domeniul pescuitului si acvaculturii.

In data de 25 martie 2009 va avea loc Comitetul de Monitorizare al Programului Operational pentru Pescuit din Romania, Comitet care va aproba efectuarea modificarilor necesare in vederea optimizarii absorbtiei de fonduri, urmand ca in luna aprilie sa fie deschisa sesiunea de primire a proiectelor, aceasta urmand a ramane deschisa pe toata durata valabilitatii Fondului European pentru Pescuit (FEP).

Sursa: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Vizualizări: 110