Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MIE aduna idei de proiecte pentru toate programele obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana

Ministerul Integrarii Europene aduna idei de proiecte pentru toate programele obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana

Prin lansarea procesului de colectare de idei de proiecte, Ministerul Integrarii Europene urmareste dezvoltarea unei atitudini pro-active din partea potentialilor aplicanti pe programele de Cooperare Teritoriala Europeana (CTE) intre statele membre UE, programe in care Romania este partenera.

„Adunam propuneri de proiecte pentru ca potentialii aplicanti sa stie ca exista aceste programe. Dorim ca, in momentul lansarii licitatiei de proiecte, acestia sa fie cat mai bine pregatiti pentru depunerea de proiecte. Fiind licitatii deschise, este foarte important ca ei sa se pregateasca din timp pentru a avea sanse cat mai mari de aprobare a proiectului depus”, a declarat Anca Daniela BOAGIU, ministrul integrarii europene.

Programele CTE intre statele membre UE, in care Romania este partenera, sunt gestionate de Ministerul Integrarii Europene, prin intermediul Directiei Cooperare Teritoriala cu Statele Membre UE. Acestea sunt:

  • Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013
  • Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013
  • URBACT 2007-2013 (program de cooperare intre orasele din statele membre UE)
  • INTERREG IV C (program de cooperare interregionala)
  • SEE - Program de Coeziune Teritoriala pentru Europa de Sud-Est
  • INTERACT II (program de instruire a structurilor implicate in gestionarea si implementarea programelor operationale aferente CTE)
  • ESPON 2013 (program prin care se realizeaza statistici privind dezvoltarea si coeziunea teritoriala a spatiului european)

Ideile de proiecte care au fost trimise pana in prezent au in vedere protectia mediului si prevenirea riscului (aproximativ 200), accesibilitate (aproximativ 25), inovatie si economia cunoasterii (aproximativ 120), dezvoltare urbana (45), guvernanta si planificare urbana (10), integrare sociala in mediul urban (8), promovarea anteprenoriatului (7) si dezvoltarea capitalului uman (10).

Dintre aplicantii eligibili sa depuna proiecte, institutiile care si-au manifestat interesul si au trimis idei de proiecte sunt Agentiile de Dezvoltare Regionala, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Educatiei si Cercetarii; agentii pentru protectia mediului, inspectorate pentru situatii de urgenta, institute de cercetare, universitati, consilii judetene, prefecturi, primarii, asociatii pentru dezvoltare durabila, organismele intermediare ale Programelor Operationale Sectoriale.

in ceea ce priveste partenerii externi pe care aplicantii romani ii au in vedere, printre acestia se numara Italia, Ungaria, Spania, Olanda, Polonia, Germania, Austria, Estonia, Franta, Marea Britanie, Belgia. in prezent, la nivel central, a inceput procesul de creare de parteneriate cu Austria.

in urma centralizarii ideilor de proiecte trimise, ministerul va demara organizarea intalnirilor cu potentialii aplicanti cu scopul de a dezvolta ideile si pentru a forma parteneriate interne si europene. De asemenea, se vor organiza sesiuni de training pentru acestia, folosind exemple de bune practici din programele anterioare cu finantare europeana.

Toate aceste programe vor fi lansate la nivel national la jumatatea lunii iunie printr-o conferinta care va avea participanti din randul oficialilor si expertilor europeni, precum si potentiali aplicanti din Romania. Ideile de proiecte se pot depune continuu, in format electronic, prin trimiterea lor la responsabilii de programe din cadrul Ministerului Integrarii Europene, Directia Cooperare Teritoriala cu Statele Membre UE, precum si la Birourile regionale de Cooperare Transfrontaliera din Calarasi si din Oradea.

Asteptam in continuare ideile dumneavoastra de proiecte la urmatoarele persoane de contact:

Romania-Bulgaria: Magdalena Neculae meggry@gmail.com
Ungaria-Romania: Anamaria Marinescu anamaria.marinescu@dr.mie.ro Eugen Cosma eug30cosma@yahoo.com

URBACT 2007-2013:Roxana Racovita roxana.racovita@dr.mie.ro
INTERREG IV C: Andreea Tutuianu andreea.tutuianu@dr.mie.ro
Europa de Sud-Est: Irina Cruceru irina.cruceru@dr.mie.ro

Sursa: Ministerul Integrarii Europene

Vizualizări: 137