Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul pregateste cadrul normativ pentru transferul competentelor catre autoritatile locale

„Acest Guvern are determinarea politică şi hotărârea să meargă până la capăt în ceea ce priveşte procesul de descentralizare” a declarat primul-ministru Emil Boc la briefingul de presă susţinut la Palatul Victoria.

Procesul descentralizării administraţiei publice din România a constituit una din temele şedinţei de Guvern de vineri, 6.03/2009.

„Descentralizarea este una simplă şi este în folosul cetăţeanului, dacă ea se realizează, pentru că îi permite să-şi rezolve la el acasă acele probleme pe care ar trebui să le rezolve la Bucureşti sau în altă parte. Cu alte cuvinte, prin descentralizare, cetăţeanul economiste timp şi bani” a afirmat premierul Boc.

Potrivit şefului Executivului, principiile de la baza descentralizării vizează, în primul rând, transferul atribuţiilor şi competenţelor de la autorităţile centrale spre autoritatea cea mai apropiată de cetăţean, adică primărie, consiliul local, consiliul judeţean. În al doilea rând, pentru ca atribuţiile să poată să fie exercitate, este nevoie de transferuri de resurse financiare către comunităţile locale.

„Au fost prea multe situaţii în România când s-au transferat doar sarcini spre administraţiile locale fără să se aloce resursele financiare aferente îndeplinirii unor asemenea sarcini” a afirmat premierul Boc.

Potrivit primului-ministru, discuţiile din Guvern au abordat punctele de vedere ale miniştrilor de resort în ceea ce priveşte transferul competenţelor în domeniul educaţiei, sănătăţii, agriculturii şi administraţiei publice locale.

Până pe data de 4 mai Guvernul va pregăti cadrul normativ pentru realizarea descentralizării, respectiv hotărâri de guvern, ordonanţe de urgenţă, proiecte de lege sau ordine de ministru, care să care să pregătească transferul spre autorităţile locale a competenţelor.

Vicepremierul Dan Nica a adăugat că ministerele implicate în procesul descentralizării au ca termen data de 18 martie pentru prezentarea proiectelor de acte normative, pentru a avea consultări cu societatea civilă şi structurile asociative.
Procesul de descentralizare este coordonat de Ministerul Administraţiei şi Internelor...Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 67