Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Integrarii Europene reabiliteaza scoli din cele opt regiuni de dezvoltare, in valoare de 74,9 milioane euro

Marti, 6 martie a.c., Anca Daniela BOAGIU, ministrul integrarii europene, a sustinut o conferinta de presa cu ocazia demararii implementarii proiectelor finanatate prin programul PHARE 2004 TVET (Instruire si Educatie Tehnica si Vocationala).

in cadrul conferintei, ministrul integrarii a prezentat proiectele realizate pana in prezent in cadrul programului PHARE TVET 2001 si 2003 (reabilitare de scoli), in valoare de 29,3 milioane euro, precum si proiectele a caror implementare incepe acum, finantate prin programul PHARE TVET 2004, in valoare de 45,6 milioane euro.

Programul PHARE TVET 2001 a avut ca tinta reabilitarea unui numar de 111 unitati scolare si centre de educare, dispuse in cele 7 regiuni de dezvoltare, pe teritoriul carora se afla zonele prioritare. Valoarea totala a proiectului a fost de aproximativ 16,5 milioane euro, bani care au fost cheltuiti prin intermediul a 10 contracte. Din aceste fonduri au fost consolidate, extinse si renovate cladirile, au fost refacute grupurile sanitare si imbunatatite sistemele de incalzire.

Prin programul PHARE TVET 2003 au continuat lucrarile incepute, dar acestea au vizat dotarea atelierelor cu echipamente, in 93 de unitati scolare din sapte regiuni de dezvoltare. Pentru aceasta componenta au fost incheiate 23 contracte in valoare de aproximativ 12,8 milioane euro.

Prin PHARE 2004 TVET va continua acest program prin reabilitarea unui numar de 154 unitati scolare, din toate cele opt regiuni de dezvoltare, pentru care sunt preconizate urmatoarele tipuri de lucrari: consolidare cladiri, extindere cladiri, renovari exterioare si interioare, refacere lucrari grup sanitar, lucrari aferente sistemelor de incalzire. Valoarea proiectului este de aproximativ 45,6 milioane euro, investitie realizata prin intermediul a 38 de contracte.

„invatamantul tehnic si profesional trebuie sa fie piatra de temelie a unui sistem care sa asigure resursele umane necesare dezvoltarii fiecarei regiuni. Prin acest program, ne-am axat pe zonele din cele opt regiuni de dezvoltare, in care exista localitati cu intreprinderi aflate in dificultate, cu un nivel ridicat al somajului si cu probleme de poluare a mediului, dar care au totodata potential de crestere economica. Iar acest potential trebuie sustinut prin oferirea de personal calificat si bine instruit “, a declarat Anca Daniela BOAGIU.

Ministerul Integrarii Europene - 06.03.2007

Vizualizări: 77