Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a propus cateva masuri pentru absorbtia rapida a fondurilor europene

Fonduri europene in valoare de 5,9 miliarde euro pentru 2009

Pana la sfarsitul anului 2009 Romania are la dispozitie 5,9 miliarde euro fonduri europene pe care sa-i foloseasca pe proiecte fezabile si credibile. "Banii virati de Uniunea Europeana ca avansuri, nu sunt pusi la munca din doua motive: lipsa de proiecte credibile, birocratie si centralizare excesiva a ministerelor si institutiilor" a declarat, vineri, Traian Basescu. Presedintele Romaniei considera ca fondurile nerambusabile sunt principala sursa reala de diminuare a impactului crizei asupra Romaniei.

In cei doi ani de la aderarere, au fost virati in contul Ministerului de Finanţe de la Uniunea Europeană ca avansuri 1,85 miliarde euro, din care "s-au cheltuit doar 200 milioane euro pentru studii si proiecte nesemnificative" a declarat presedintele. El a mai mentionat ca in 2007 si 2008 Romania avea dreptul sa cheltuiasca fonduri structurale in valoare de 2,9 miliarde euro, dar nu s-au pus la dispozitia Romaniei decat avansuri, pentru ca ministerele nu au putut promova proiecte consistente.

Masuri ale Guvernului pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene

Pentru monitorizarea saptamanala a modului in care sunt atrase resursele financiare europene, a fost infiintat sub coordonarea directa a premierului si a vice-premierului, "Comitetul interministerial pentru absorbtia fondurilor structurale".

Principalele masuri care vor fi luate de Guvern pentru o absortie mai rapida si mai eficienta a banilor europeni sunt:

  • scurtarea termenului de evaluare a proiectelor;
  • rambursarea TVA-ului pentru proiectele europene dupa fiecare cerere de rambursare, nu la finalul proiectelor;
  • utilizarea fondurilor CEC Bank si EXIMBANK pentru asigurarea cofinantarii si garantarii proiectelor realizate din fonduri europene;
  • debirocratizarea legii achizitiilor publice.
Mirela Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 94