Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana a aprobat cel de-al 9-lea proiect major de mediu

Comisia Europeana a aprobat în data de 13 ianuarie 2009, proiectul major de modernizare a infrastructurii de apa/apa uzata în judetul Olt. Acest judet va beneficia de finantare europeana prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investitiile, în valoare de aproximativ 73 de milioane de Euro, au în vedere reabilitarea sistemului de distributie a apei si a sistemului de colectare si tratare a apei uzate în aglomerarile Slatina, Scornicesti, Draganesti-Olt, Piatra-Olt si Potcoava, construirea/modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare. Peste 100 000 de locuitori vor beneficia de aceste investitii.

Ca urmare a aprobarii acestui proiect, România are acum 9 proiecte majore în sectorul de mediu ce au primit Decizii de finantare de la Comisia Europeana, valoarea lor apropiindu-se de 1 miliard de euro.

Informatii suplimentare:
Reamintim ca sectorul apa/apa uzata va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate POS Mediu (60%), deoarece este domeniul care necesita investitii majore în vederea conformarii cu standardele europene. Pentru acest sector sunt finantate proiecte mari de infrastructura, care acopera mai multe localitati la nivel regional/judetean si care vor aduce o contributie importanta la conformarea cu standardele europene de mediu si vor avea un impact considerabil în dezvoltarea comunitatilor respective.

Programul Operational Sectorial (POS) Mediu reprezinta documentul de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene în vederea dezvoltarii sectorului de mediu în Romania, în perioada de programare 2007-2013.

POS Mediu este unul dintre cele mai importante programe operationale din punct de vedere al alocarii financiare (aproximativ 5,6 miliarde de euro) si reprezinta cea mai importanta sursa de finantare pentru sectorul de mediu. Programul este co-finantat de Uniunea Europeana, prin doua fonduri, Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC), aproximativ 4,5 miliarde Euro, la care se adauga si cofinantarea nationala de aproximativ 1,1 miliarde Euro.

Sursa: Ministerul Mediului

Vizualizări: 68