Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

APDRP explica sistarea platilor pe SAPARD: "Exista un risc major de efectuare a unor plati incorecte"

„Sistarea plăţilor s-a decis ca urmare a constatării unui risc ridicat de efectuare a unor plăţi incorecte“, a spus directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), László Attila Klarik. Conform procedurilor, pentru autorizarea plăţilor din momentul depunerii cererii de către beneficiar este nevoie de 90 de zile, in timp ce, in realitate, acestea erau reduse la 30 de zile. Odata cu implementarea noilor proceduri, probabil ca perioada va fi de 50-60 de zile, a precizat acesta.

Pentru remedierea problemelor semnalate de Comisie, la recomandarea acesteia, România a elaborat un plan de acţiune prin care isi propune intărirea capacităţii de control şi audit, monitorizarea proiectelor, pregatirea si suplimentarea personalului (in urma cu câteva luni a fost suplimentat personalul de la APDRP cu 350 de angajaţi). Acest plan a fost transmis catre CE in 31 iulie, iar până la 31 august va trebui implementat.

Situaţia se va debloca în momentul în care se va constata că s-au luat măsuri eficiente de imbunatăţire a managementului.

Potrivit APDRP, în prezent există 582 de cereri de plată autorizate în sistem, în valoare totală de 62 milioane euro.

Autorităţile naţionale au oprit temporar plăţile către beneficiarii programului SAPARD, după ce, in urma unor deficienţe constatate la auditul din luna iunie, Comisia Europeană a stopat decontarea cheltuielilor. Pe 9 iulie, CE a anunţat oficial partea română că cele 200 de milioane de euro, pe care România trebuia să le primească în perioada următoare, au fost sistate.

Mirela Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 111