Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Inspectia Muncii din Romania a terminat pregatirea pentru aplicarea Acquisului Comunitar in domeniul relatiilor de munca

Proiectul de infratire institutionala "intarirea capacitatii Inspectiei Muncii de a controla aplicarea legislatiei nationale prin care s-a transpus acquis-ul comunitar in domeniul relatiilor de munca" a fost declarat inchis in mod oficial. Proiectul, in valoare de 800.000 euro, a fost implementat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei in parteneriat cu Inspectia Muncii si Solidaritatii Sociale din Spania.

Rezultatele generale proiectului sunt:

• 47 de inspectori de munca au fost formati ca formatori cu accent pe transpunerea directivelor UE in domeniul relatiilor de munca;

• un program de formare complex a fost elaborat pentru a permite multiplicarea cursurilor de formare;

• o programa de formare care va permite inspectorilor de munca sa fie instruiti permanent;

• un Ghid de Inspectie pentru acelasi domeniu a fost distribuit tuturor inspectorilor de munca;

• realizarea de materiale informative pe domeniul relatiilor de munca, care au fost distribuite la sesiunile de informare care au fost organizare in sapte orase (Constanta, Craiova, Sibiu, Cluj, Iasi, Timisoara si Bucuresti).

Suplimentar, un Ghid al Relatiilor de Munca care contine legislatia in vigoare privind relatiile de munca a fost publicat pe pagina web a Inspectiei Muncii (www.inspectiamuncii.ro/ghid). Acest instrument vine in intampinarea cererii de informatii din partea institutiilor, a profesionistilor, dar si a publicului larg interesat de aspecte care tin de competenta Inspectiei Muncii. Ghidul de asemenea faciliteaza pentru cetateni exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor de munca.

Domnul ministru Gheorghe Barbu a declarat ca: "Sunt incredintat ca acest proiect singular din domeniul relatiilor de munca a avut un mare impact atat in ceea ce priveste formarea inspectorilor de munca dintr-o perspectiva europeana, cat si crearea instrumentelor pentru o informare complexa a publicului larg".

Domnul Giorgio Ficcarelli, de la Delegatia Comisiei Europene a adaugat ca:

"Acest program a ajutat Inspectia Muncii la imbunatatirea calitatii serviciilor sale. Datorita cooperarii cu omologii lor spanioli, inspectorii romani au acum o capacitate imbunatatita de a anticipa si de a trata problemele care vor aparea pe durata acestei perioade de tranzitie complexe. O institutie a Inspectiei Muncii cu grad inalt de competenta este cu siguranta un partener valoros nu doar pentru Guvernul Romaniei dar si pentru Institutiile Europene si pentru antreprenori".(sursa: Delegatia Comisiei Europene in Romania www.infoeuropa.ro)

Vizualizări: 109