Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parteneriate intre Romania si Georgia in domeniul dezvoltarii regionale

Agentia pentru Dezvoltare Regionala CENTRU a fost vizitata joi, 24 iulie 2008, de o delegatie georgiana constituita din reprezentanti ai autoritatilor de stat, ai autoritatilor locale si regionale din Regiunea Kakheti din Georgia. Reprezentantii celor doua regiuni au discutat despre parteneriate, oportunitatile dezvoltarii regionale sustinute de catre Uniunea Europeana, programe si strategii in domeniul dezvoltarii regionale.

Vizita delegatiei georgiene a avut loc sub indrumarea reprezentantilor Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in Romania, in cadrul proiectului ODA (Official Development Assistance). Din delegatia georgiana au facut parte dl. Nino Danibegashvili - director in cadrul Ministerului Regional de Dezvoltare a Georgiei, d-na Marina Khucishvili - director in cadrul Ministerului de Finante, dl. Valerian Gremelashvili - director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Kakheti, precum si o serie de reprezentanti ai administratiilor locale din regiune. Vizita delegatiei georgiene in Regiunea Centru a durat doua zile. Vizita la ADR Centru a fost dedicata, dupa o scurta prezentare a Regiunii Centru,a politicii si conceptului de dezvoltare regionala, discutiilor legate de programele si proiectele elaborate si derulate de catre agentie, planificare si strategii, surse de finantare si modalitati si implementare a proiectelor. Reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru au prezentat delegatiei georgiene informatii legate de experienta agentiei in elaborarea si derularea programelor si a proiectelor de dezvoltare regionala. Pentru a vedea un exemplu de succes in derularea de fonduri europene, delegatiei georgiene le-a fost prezentat de catre reprezentantii CJ Alba, proiectul „Drumul vinului”, proiect implementat in judetul Alba.
„ADR Centru este o autoritate in domeniul dezvoltarii regional,e datorita celor zece ani in care, prin expertii nostri si activitatile derulate, ne-am angajat si am obtinut rezultate in dezvoltarea Regiunii Centru. Structurile de dezvoltare regionala din Georgia sunt totusi in stare incipienta, dar sunt foarte interesati de oportunitatile de dezvoltare si obligatiile pe care le implica aderarea la structurile euro-atlantice. Discutiile dintre reprezentantii celor doua regiuni au vizat si posibilitatea incheierii unui parteneriat intre Regiunea Centru si Regiunea Kakheti. Prin acest parteneriat, administratia regiunii georgiene va putea beneficia de practica dobandita de catre ADR Centr,u pentru a da un continut european structurilor regionale din Georgia”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Regiunea Kakhetiei, situata in estul tarii, produce doua treimi din vinul georgian, fiind renumita mai ales prin vinurile grele rosii. Partial si azi mai sunt folosite procedee de vinificare stravechi, de fermentare a mustului in ulcioare de lut. Datorita acestui aspect, partea a doua a zilei a fost dedicata unei vizite la podgoria Jidvei, podgorie intinsa peste 1000 de hectare si veche de 59 ani. Aici, oaspetii au putut vizita podgoria si procedeele locale de vinificare care au fost modernizate cu linii tehnologice de ultima ora. Oaspetii au fost profund impresionati de tehnologiile care se aplica si care dau o calitate deosebita vinului de Jidvei, calitati remarcate si apreciate in urma unei degustarii.
Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 123