Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Polii regionali de crestere liant intre polii nationali si cei urbani

László BORBÉLY, ministrul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor a efectuat marti, 15 iulie, la Bruxelles, o vizitã de lucru având ca temã Programul Operational Regional si Programele de Cooperare Teritorialã Europeanã.

László Borbély s-a întâlnit cu dl. Dirk Ahner, Director General în cadrul Directiei Generale de Politicã Regionalã a Comisiei Europene si cu dl. Anastassios Bugas, seful pentru România din cadrul aceleiasi insititutii.

Oficialii au abordat subiectul polilor de crestere. „În conceptia Guvernului României, contextul geografic urban national este favorabil elaborãrii si implementãrii unei strategii bazate pe poli de crestere nationali, regionali si poli urbani. Polii nationali sunt sprijiniti de polii regionali de crestere care formeazã reteaua de sustinere. Acesti poli regionali de crestere au rolul de liant între polii nationali si polii urbani de dezvoltare pentru a preveni tendintele de dezechilibru, în contextul unor sisteme regionale urbane predominant monocentrice“ a subliniat László Borbély.

În ceea ce priveste derularea programelor de cooperare teritorialã europeanã ministrul dezvoltãrii a declarat cã: “Ar fi un pas înainte dacã Comisia Europeanã ar admite interpretarea mai largã a notiunii de „organism public echivalent” acceptând ca eligibilã contributia ONG-urilor guvernate de dreptul privat. În acest moment numai câteva ONG-uri satisfac exigentele pentru eligibilitate.”

Ministrul László Borbély a tinut sã sublinieze în cadrul unei discutii purtate cu Leonard Orban, Comisarul European pentru Multiculturalism, importanta absorbtiei fondurilor europene alocate României si a dezvoltãrii de programe pentru sprijinirea diversitãtii culturale. În acest sens, László Borbély a declarat cã ministerul condus de el va sprijini construirea de locuinte destinate comunitãtilor de rromi.

László Borbély a avut o întrevedere cu Ambasadorul României la Bruxelles, Mihnea MOTOC. Cei doi oficiali au discutat despre stadiul derulãrii programelor cu Uniunea Europeanã, importanta coeziunii teritoriale si a Programelor de Cooperare Teritorialã Europeanã.

Ministrul dezvoltãrii, lucrãrilor publice si locuintelor a avut o întrevedere cu Europarlamentarii din România, cãrora le-a prezentat situatia fondurilor alocate prin Programului Operational Regional în 2008 si stadiul proiectelor depuse în cadrul acestui program.

Ministrul László Borbély a avut o întrevedere cu Antonio Lopez Isturiz, Secretarul General al Partidului Popular European si Kostas Sasmatzoglou, Secretar pe relatii externe al PPE, cu care a discutat, printre altele, despre importanta unui dialog permanent cu tãrile care au aderat în ultima perioadã la Uniunea Europeanã, pentru a le sprijini în vederea reducerii decalajelor care existã între acestea – în special statele foste comuniste – si statele mai avansate membre ale Uniunii Europene. Ministrul i-a informat despre rezultatul alegerilor locale si despre pregãtirile pentru alegerile parlamentare.


Sursa: MDLPL

Vizualizări: 125