Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondul ONG din cadrul Mecanismului Financiar Spatiul Economic European

Luni, 30 iunie 2008, a avut loc lansarea Fondului ONG pentru România din cadrul Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European (SEE).

Scopul Fondului ONG este acela de a contribui la întărirea societăţii civile din România, având drept obiectiv global facilitarea participării organizaţiilor neguvernamentale la procesul de reducere a disparităţilor sociale şi economice din ţările membre SEE. Prin Fondul ONG, România beneficiază de finanţare în valoare de 5 milioane de Euro pentru proiecte derulate de organizaţii neguvernamentale în diferite sectoare specifice. FDSC (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile) a fost desemnată Operatorul Fondului ONG în România, în parteneriat cu Fundaţia Carpatica şi Fundaţia pentru Parteneriat (REPF).

“Societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale sunt actori cruciali în construirea şi dezvoltarea unei naţiuni şi în derularea proceselor democratice. Acestea constituie arene de dezbateri pentru publicul larg şi pentru formularea de critici constructive adresate statului” a afirmat D-na Heidi Sørensen, Secretar de Stat în Ministerul Mediului din Norvegia.

“Domeniile prioritare ale Fondului ONG din cadrul Mecanismului Financiar SEE sunt următoarele : protejarea drepturilor omului, anti-discriminare şi incluziune socială, sprijinirea copiilor şi tinerilor, servicii sociale, protecţia mediului şi prezervarea patrimoniului cultural. Guvernul norvegian este bucuros să contribuie la întărirea rolului major al organizaţiilor neguvernamentale în aceste sectoare în România.” a continuat D-na Sørensen.

“Sper ca acest Fond ONG în valoare de 5 milioane de Euro va facilita cooperarea mai strânsă între organizaţiile neguvernamentale norvegiene şi cele româneşti. Norvegia are o tradiţie îndelungată în susţinerea dezvoltării de organizaţii neguvernamentale capabile şi puternice.” a declarat E.S. Dl. Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei în România.

“Aderarea României la UE a generat noi nevoi şi constrângeri pentru sectorul ONG, odată cu retragerea donatorilor tradiţionali şi creşterea competiţiei pentru atragerea de fonduri. Fondul ONG vine intr-un moment cheie pentru sectorul neguvernamental, în care se schimbă perspectiva de dezvoltare a acestuia. Suntem convinşi că şi de această dată vom avea o competiţie strânsă şi vom primi propuneri de proiecte valoroase.”, a declarat Ionuţ Sibian, Directorul executiv al FDSC, administratorul Fondului ONG pentru România.


Prima cerere de primire de propuneri va fi lansată de Operatorul Fondului – FDSC în luna iulie a acestui an. Mai multe informaţii despre Fondul ONG se regăsesc la www.fdsc.ro.

Context: Acordul de includere a României în Spaţiul Economic European (SEE) a fost semnat în luna iulie 2007. Prin Acordul SEE, trei ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, participă la Piaţa Internă comună. De asemenea, prin acest Acord, cele trei ţări oferă României suma de 100 de milioane de Euro pentru dezvoltarea de proiecte, prin două mecanisme financiare: Mecanismul Financiar SEE şi Programul Norvegian de Cooperare. Cele două mecanisme sunt concepute pentru a susţine coeziunea economică şi socială în Europa prin creştere economică şi dezvoltare durabilă.

Norvegia, Islanda şi Liechtenstein oferă 50.5 milioane de Euro României prin Mecanismul Financiar SEE, din care 47.5 milioane de Euro reprezintă numai contribuţia Norvegiei. Mecanismul Financiar SEE operează pe baza aceloraşi reguli care se aplică tuturor celorlalte ţărilor beneficiare ale Mecanismul Financiar SEE până în prezent (toţi noii membrii ai Uniunii Europene).

Programul Norvegian de Cooperare este finanţat de Norvegia şi pune la dispoziţia României asistenţă financiară suplimentară pentru proiecte în valoare de 48 milioane de Euro. Acest program, administrat de către Innovation Norway, are drept cerinţă obligativitatea dezvoltării unui parteneriat între entităţi din Norvegia şi entităţi din România.

Informaţii detaliate despre cele două mecanisme financiare sunt disponibile la: www.norwaygrants.org, www.eeagrants.org, www.norvegia.ro şi www.fonduri-ue.ro/eeagrants.

Sursa : ACIS

Vizualizări: 127