Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila dezbatuta in Guvern

„Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă stabileşte obiective concrete pentru trecerea la un nou model de dezvoltare, bazat pe cunoaştere şi inovare, elemente cheie care stau la baza strategiilor tuturor ţărilor europene” a declarat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu la începutul şedinţei de guvern.

Dezbaterea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a constituit primul punct de pe agenda şedinţei de guvern de marti, 24 iunie a.c..
„Această strategie trebuie să fie corelată cu obiectivele stabilite prin Planul Naţional de Reforme, stabilit pe baza Strategiei Lisabona a Uniunii Europene. De altfel, în 21 mai noi am adoptat un Plan de acţiune, ale cărui ţinte trebuie atinse în coordonare cu ţintele de dezvoltare durabilă” a mai spus şeful Executivului.
Primul-ministru a afirmat că dezbaterea trebuie extinsă şi la ceilalţi actori ai vieţii publice, politici, instituţionali sau societate civilă, întrucât este propusă o viziune a dezvoltării durabile a României în perspectiva următoarelor două decenii, cu obiective care trec dincolo de durata ciclurilor electorale şi de preferinţele politice de moment.
„Am convingerea că noul model de dezvoltare va putea să scurteze perioada în care România va recupera decalajele care o separă de celelalte state europene” a afirmat premierul Tăriceanu.
Şeful Executivului a declarat că unul din obiectivele promovate prin această strategie va fi folosirea celor mai bune tehnologii disponibile din punct de vedere economic şi ecologic în proiectele investiţionale care se realizează din bani publici.
De asemenea, primul-ministru a afirmat că sunt vizate măsuri pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice. „Această problemă reprezintă o preocupare constantă la nivel european,iar concluziile recentului consiliu european încheiat săptămâna trecută au făcut referiri numeroase la acest aspect” a mai spus premierul Tăriceanu.
Primul-ministru a afirmat că adoptarea Strategiei trebuie urmată de elaborarea unui program de măsuri concrete.
De asemenea, şeful Guvernului a spus că se impune realizarea bugetelor multianuale, pe diferite domenii, care să dea posibilitatea angajării unor planuri pe termen lung. „O variantă ar fi, de exemplu, până în 2013, să corelăm aceste bugete cu bugetul comunitar” a mai afirmat premierul Tăriceanu.
Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 81