Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

O întrebare de 115 miliarde euro: cum ne descurcam în meandrele bugetului comunitar?

În fiecare an, la începutul verii, deputaţii europeni de la Comisia pentru Bugete se reunesc pentru a pregăti bugetul UE pentru anul care urmează. Procedura implică Parlamentul European şi miniştrii de finanţe ai statelor membre UE şi indică felul în care fondurile europene - de peste 115 miliarde de euro - trebuie cheltuite. Cine hotărăşte ce, în bugetul european? De unde provin banii şi cum se cheltuiesc? Aflaţi în dosarul de faţă.

Comisarul european pentru programare financiară şi buget, Dalia Grybauskaitė, a prezentat pe 6 mai o propunere pentru bugetul pe 2009. Miniştrii de finanţe îşi vor finaliza opinia pe 17 iunie. Comisiile şi grupurile politice trebuie să îşi redacteze opiniile şi amendamentele până la începutul lui septembrie.

Bugetul 2009 va fi al treilea buget executat în conformitate cu noul acord bugetar care acoperă perioada 2007-2013. Acest acord poartă denumirea de „Cadru financiar multianual” (CFM).

Bugetul european este special din mai multe puncte de vedere:

  • este, în mare măsură, consacrat agriculturii şi dezvoltării rurale (43% din bugetul total în 2008). De ce? Pentru că politica agricolă este singura politică transferată în întregime la nivel european
  • în comparaţie cu alte bugete publice, cheltuielile pentru investiţii sunt superioare cheltuielilor curente
  • spre deosebire de bugetele statelor naţionale, bugetul Uniunii Europene nu poate fi în deficit. Toate cheltuielile trebuie acoperite de venituri – „resursele proprii” ale UE – conform unui sistem convenit de statele membre şi ratificat de parlamentele naţionale.
Un buget modest
În timp ce tot mai multe competenţe sunt transferate de la statele membre către Uniunea Europeană, bugetul UE reprezintă încă mai puţin de 2,5% din totalul cheltuielilor publice cumulate. Şi, în timp ce aceste cheltuieli reprezintă, în medie, 47% din VNB (venitul naţional brut) al statelor membre, bugetul Uniunii reprezintă doar 1% din totalitatea VNB adiţionate.


Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 105