Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Învatamantul profesional tehnic din Romania este sprijinit prin programul PHARE CES 2006

Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor a semnat 2 contracte de furnizare echipamente finantate din programul Phare CES 2006 - Componenta TVET.

Primul contract “Echipamente pentru învãtãmânt la distantã - TVET” - Lot 1 finantat din programul Phare CES 2006, are ca beneficiar Centrul National pentru Dezvoltarea Învãtãmântului Profesional si Tehnic si 16 centre de suport. Valoarea contractului este de 991.969 Euro fãrã TVA, din care 743.976 Euro (75%) din fonduri Phare 2006 si 247.992 Euro (25%) din Fondul National.

Bunurile furnizate în cadrul poiectului acoperã solutia completã hardware si software pentru o platformã electronicã nationalã (portal web ÎPT – învãtãmânt profesional si tehnic si solutia LMS – Learning Management System) pentru învãtãmânt la distantã în învãtãmântul profesional tehnic din România si instruirea, întretinerea si serviciile suplimentare pentru echipamentul hardware si software-ul livrat. Portalul va fi utilizat pentru a spori interesul cât mai multor persoane în a urma cursurile învãtãmântului profesional si tehnic. Publicul va fi informat asupra posibilitãtilor existente si a modalitãtilor de înscriere într-un program sau modul educational. Portalul va furniza îndrumare pentru modalitãtile de a rãspunde la nevoile de formare ale potentialilor studenti aflati oriunde pe teritoriul tãrii. Pentru a creste numãrul de înscrieri în învãtãmântul profesional si tehnic, este foarte utilã asigurarea transparentei pentru oportunitãtile disponibile în învãtãmântul profesional si tehnic si sprijinirea evaluãrii nevoilor de formare si a înscrierilor în ÎPT la distantã si pentru formarea la locul de muncã. De asemenea, trebuie sprijinit contactul între pãrtile interesate si unitãtile scolare din învãtãmântul profesional si tehnic.

Portalul va fi general accesibil în România si va constitui sursa principalã de informatii pentru persoane si organizatii care au în vedere instruirea prin ÎPT. Grupurile tintã sunt reprezentate de: potentialii cursanti adulti ai învãtãmântul profesional si tehnic, organizatiile care sunt interesate în programe de reconversie profesionalã, cursantii adulti ai ÎPT înregistrati în instruirea combinatã.

Pentru cursantii înregistrati, functionalitãtile de interfatã vor oferi urmãtoarele servicii: administrarea continutului instruirii, bibliotecã online si administrarea cataloagelor, înregistrarea la cursuri, sprijin didactic pentru cursant, comunicare si colaborare virtualã, administrarea certificãrii, administrarea de exercitii, teste si evaluãri, managementul specializat al educatiei si servicii pentru absolventii cursurilor, managementul organizatiei de instruire, administrarea datelor utilizatorilor, facturare si contabilitate, managementul resurselor si al clasei, evaluarea si controlarea procesului educational.

Al doilea contract "Echipamente pentru învãtãmânt la distantã - TVET” - Lot 2 finantat din programul Phare CES 2006 are ca beneficiar Centrul National pentru Dezvoltarea Învãtãmântului Profesional si Tehnic si 16 centre suport. Valoarea contractului 1.023.288 Euro fãrã TVA, din care 767.466 EUR (75,00%) fonduri Phare 2006 si 255.822 EUR (25,00%) de la Fondul National.

În cadrul acestui proiect vor fi furnizate toate echipamentele hardware, software-ul si instrumentele multimedia necesare pentru cele 16 centre de suport si unitatea centralã (facilitatea de productie a continutului electronic), instruirea suplimentarã, serviciile si întretinerea necesarã pentru echipamentele hardware si software-ul furnizat. Pentru crearea contiuntului vor fi livrate instrumente de creatie usor de utilizat în scopul folosirii de cãtre cele 16 centre de suport si instrumente profesionale de producere a continutului electronic multimedia pentru unitatea centralã de productie a continutului electronic. Deasemenea, va fi înfiintatã o facilitate centralã de productie a continutului electronic, pentru a ajuta la producerea continutului complex de e-learning.

Centre de suport Selectate

Cele 16 centre suport selectate sunt:

  • Colegiul Tehnic Petru Musat (Suceava)
  • Colegiul Tehnic de Electronicã si Telecomunicatii (Iasi)
  • Colegiul Agricol Dr. C. Angelescu (Buzãu)
  • Grupul Scolar Industrial Anghel Saligny (Brãila)
  • Colegiul Economic Ion Ghica (Dâmbovita)
  • Colegiul Tehnic Câmpulung (Arges)
  • Grupul Scolar Industrial Electroputere (Dolj)
  • Grupul Scolar Industrial Constructii Montaj (Mehedinti)
  • Colegiul Tehnic Matei Corvin (Hunedoara)
  • Grupul Scolar Industrial de Transporturi Auto (Timis)
  • Colegiul Tehnic Turda (Cluj)
  • Colegiul Tehnic Anghel Saligny (Maramures)
  • Colegiul Tehnic Mircea Cristea (Brasov)
  • Colegiul Tehnic de Industrie Alimentarã Terezianum (Sibiu)
  • Colegiul Tehnic de Postã si Telecomunicatii „Gheorghe Airinei” (Bucuresti)
  • Colegiul Tehnic de Industrie Alimentarã Dumitru Motoc (Bucuresti)
Sursa: MDLPL

Vizualizări: 101