Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

APDRP va evalua cu prioritate proiectele depuse pentru „Modernizarea exploatatiilor agricole” din PNDR în perioada martie-aprilie 2008

Ca urmare a numărului mare de proiecte ce vizează achiziţionarea de utilaje agricole depuse pentru măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” din PNDR, în sesiunile martie şi aprilie, respectiv 1431 proiecte, şi luând în considerare situaţia precară a parcului de tehnică agricolă din România, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit va finaliza evaluarea cu prioritate a proiectelor depuse în cadrul acestei măsuri şi pregătirea lor pentru selecţie.

În acest sens, din datele raportate de Direcţiile pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală judeţene şi centralizate la nivelul ministerului la sfârşitul anului 2007, se observă că în parcul de tehnică agricolă se aflau 174.000 tractoare, 24.100 combine de cereale, 139.700 pluguri, 82.900 mii grape cu discuri, 67.600 semănători de diferite tipuri.

Media suprafeţei de teren arabil plus culturi permanente pe tractor fizic este de 54,11 hectare arabil/tractor fizic, iar pe combină de recoltat cereale, în vârful campaniei, de 102,6 ha/combină. În celelalte state membre, la nivelul anului 2000, încărcătura medie pe tractor era de 14,24 ha/tractor, în Franţa fiind de cca. 15,49 ha/tractor, în Marea Britanie de 11,86 iar în Austria de doar cca. 4,4 ha/tractor.

Având în vedere cele menţionate, precum şi faptul că mecanizarea agriculturii are un rol esenţial în efortul dezvoltării unei agriculturi durabile, în toate componentele ei, considerăm că, în acest fel, o parte din neajunsurile întâmpinate în acest sector ar putea fi rezolvate, începând cu acest an.

Sursa: Serviciul Informare Promovare Comunicare al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală

Vizualizări: 97