Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Reprezentantii Comisiei Europene au apreciat în mod deosebit progresele realizate în implementarea POS Mediu

Joi, 22 mai, a avut loc cea de-a doua reuniune oficiala a Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial de Mediu (CM POS Mediu).
Membrii comitetului – din care fac parte si reprezentanti ai Comisiei Europene – au remarcat în mod deosebit progresele înregistrate de Autoritatea de Management în implementarea POS Mediu si, în special, aprobarea de catre Comisia Europeana a primelor patru proiecte majore din sectorul de mediu.

Stadiul proiectelor cu finantare din Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) la data de 23 mai a.c.

Ministerul Mediului şi Dezoltării Durabile (MMDD) are în pregătire un portofoliu vast de proiecte care vizează accesarea Fondurilor Structurale şi de Coeziune. Acest portofoliu cuprinde 60 de proiecte majore de investiţii în infrastructura de apă/apă uzată, deşeuri şi termoficare, cu o valoare de peste 4 miliarde Euro, reprezentând circa 70% din fondurile europene disponibile pentru sectorul de mediu în perioada 2007-2013. Proiectele vor fi finalizate gradual începând cu a doua jumătate a anului 2007 şi până la sfârşitul anului 2009.

Subliniem că proiectele majore sunt proiecte de anvergură pentru care se aplică regulamente comunitare specifice şi care implică elaborarea unor aplicaţii de finanţare complexe (incluzând următoarele documente: Master Plan, Studiu de Fezabilitate, Analiza Cost Beneficiu, Analiza Instituţională, Studiu de Impact asupra Mediului etc). De aceea, pregătirea acestora necesită o perioadă îndelungată de timp (între 2 şi 3 ani).

Pentru pregătirea proiectelor, MMDD a atras finanţări de aproximativ 60 milioane Euro, fondurile fiind asigurate din programele ISPA şi PHARE sau din credite externe.

Valoarea proiectelor majore de investiţii este estimată între 30-100 milioane Euro.

I. Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată (Axa Prioritară 1 din POS Mediu)

Portofoliul de proiecte include aproximativ 40 de proiecte majore estimate să angajeze integral fondurile aferente Axei Prioritare 1.

1. Începând cu luna septembrie 2007, au fost transmise la CE pentru aprobare 7 proiecte majore, din care:

Proiecte aprobate

  • Cluj-Sălaj (cca. 197 milioane Euro)
  • Giurgiu (cca. 72 milioane Euro)
  • Turda-Campia Turzii (cca. 80 milioane Euro)
  • Călăraşi (cca. 100 milioane Euro)
Proiecte în curs de aprobare
  • Tulcea (cca. 100 milioane Euro)
  • Sibiu (cca. 90 milioane Euro)
  • Teleorman (cca. 122 milioane Euro)

2. Proiecte care urmeaază a fi transmise la CE până în luna iunie 2008
  • Gorj (cca. 90 milioane Euro)
  • Olt (cca. 73 milioane Euro)
  • Braşov (cca. 180 milioane Euro)


3. Alte proiecte în pregătire
Pentru perioada 2008-2009, se află în curs de pregătire alte 30 de aplicaţii de finanţare. Se estimează că acestea vor fi finalizate gradual în perioada septembrie 2008 - iunie 2009. Astfel:
a) Prin 3 proiecte de Asistenţă Tehnică finanţate din fonduri ISPA, bugetul de stat şi împrumut KfW, se vor pregăti 15 aplicaţii de finanţare, pentru proiecte din sectorul apă/apă uzată, în judeţele Alba, Vâlcea, Hunedoara, Braşov, Satu-Mare, Timiş, Neamţ, Buzău, Prahova, Bacău, Iaşi, Mureş, Dâmboviţa, Covasna, Harghita.
Pentru toate judeţele Master Planurile sunt aproape finalizate şi urmează a fi aprobate în perioada mai-iunie 2008.
Valoarea investiţiilor este estimată la aproximativ 1,5 miliarde Euro.

b) Prin 2 proiecte de Asistenţă Tehnică finanţate de MMDD (prin împrumut de la Banca Mondială) se vor pregăti 10 aplicaţii de finanţare în sectorul apă/apă uzată, pentru următoarele judeţe: Vrancea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Bistriţa Năsăud, Arad, Sibiu, Dolj şi Bihor.
Pentru toate judeţele Master Planurile sunt aproape finalizate şi urmează a fi aprobate în perioada mai-iunie 2008.
Valoarea investiţiilor este estimată la aproximativ 1 miliard Euro.

c) Prin Memorandumurile de Finanţare pentru anumite măsuri ISPA în derulare, vor fi pregătite aplicaţii de finanţare pentru continuarea investiţiilor prin Fondul de Coeziune în sectorul apă/apă uzată pentru următoarele judeţe: Suceava, Galaţi, Botoşani, Caraş Severin, Hunedoara, Mehedinţi.

Proiectele de apă/apă uzată sunt proiecte regionale care includ majoritatea localităţilor urbane din judeţele respective dar şi o parte din comunităţile rurale mai mari.
Se estimează că până la sfârşitul anului 2008 vor fi transmise gradual la CE pentru aprobare 15 proiecte, restul urmând a fi transmise la Bruxelles în anul 2009.


II. Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor (Axa Prioritară 2 din POS Mediu)

Domeniul major de intervenţie 1 - Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor

Portofoliul de proiecte aferent acestui domeniu de intervenţie include 37 de proiecte de infrastructură, estimate să angajeze integral fondurile alocate până la sfârşitul anului 2009.

În prezent, se află în curs de pregătire 23 de aplicaţii de finanţare. Se estimează că acestea vor fi finalizate gradual în perioada septembrie 2008 - iunie 2009. Astfel:

a) Prin 3 proiecte de Asistenţă Tehnică finanţate din fonduri ISPA, se vor pregăti 15 aplicaţii de finanţare din POS Mediu (Fondul European de Dezvoltare Regională) în următoarele judeţe: Giurgiu, Bistriţa, Vrancea, Maramureş, Harghita-Covasna, Botoşani, Călăraşi, Olt, Suceava, Vaslui, Alba, Cluj, Sălaj, Caraş-Severin şi Hunedoara.
b) Printr-un proiect de asistenţă tehnică PHARE se vor pregăti 5 aplicaţii de finanţare din POS Mediu (Fondul European de Dezvoltare Regională) în următoarele judeţe: Arad, Mureş, Sibiu, Dolj, Neamţ.
c) Prin Memorandumurile de Finanţare pentru anumite măsuri ISPA în derulare, vor fi pregătite aplicaţii de finanţare pentru continuarea investiţiilor prin Fondul de Coeziune, pentru următoarele judeţe: Bacău, Argeş şi Galaţi.
Valoarea investiţiilor este de aproximativ 700 milioane de Euro.

Portofoliul de proiecte de deşeuri include şi pregătirea a încă 14 aplicaţii de finanţare pentru judeţele: Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Constanţa, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Tulcea, Vâlcea. Elaborarea acestor proiecte este prevăzută a fi realizată în cadrul a 2 proiecte de asistenţă tehnică finanţate din fonduri PHARE.

Se estimează că până la sfârşitul anului 2008 vor fi transmise gradual la CE pentru aprobare 6-8 proiecte, restul urmând fi transmise pentru evaluare şi aprobare în anul 2009.

Domeniul major de intervenţie 2 - Reabilitarea siturilor contaminate istoric

Acest domeniu de intervenţie vizează pregătirea a 3-5 proiecte pilot de reabilitare a siturilor contaminate istoric. Selecţia proiectelor se va face la nivel naţional, pe baza unui document strategic privind managementul siturilor contaminate, document aflat în pregătire. Se estimează că proiectele ar putea fi finalizate în 2009.


III. Reabilitarea sistemelor de termoficare (Axa Prioritară 3 din POS Mediu)

În sectorul de termoficare, se află în pregătire (cu fonduri PHARE) 3 aplicaţii de finanţare din POS Mediu (Fondul de Coeziune) în oraşele Timişoara, Iaşi şi Bacău. Se estimează că aplicaţiile de finanţare vor fi elaborate până la sfârşitul anului 2008.

Selecţia proiectelor s-a realizat cu asistenţă PHARE, pe baza unor criterii de relevanţă strategică şi maturitate. Acestea includ:
- contribuţia la îndeplinirea obligaţiilor din Tratatul de Aderare a României la UE – secţiunea Mediu, precum şi a obiectivelor POS Mediu (Axa Prioritară 3);
- gradul de pregătire a documentaţiei suport pentru proiecte, inclusiv existenţa unei strategii locale de încălzire pe termen lung;
- capacitatea de implementare a proiectului – resurse umane suficiente, expertiză corespunzătoare (tehnic, financiar, juridic etc), fonduri pentru cofinanţare locală, experienţă anterioară în proiecte similare;
- existenţa unui mecanism instituţional şi operaţional clar;
- respectarea legislaţiei în vigoare cu privire la achiziţiile publice, dezvoltarea durabilă, ajutor de stat, evitarea dublei finanţări etc.

Alte 5 aplicaţii de finanţare ce vizează reducerea poluării cauzate de sistemele municipale de termoficare sunt planificate pentru pregătire în anul 2009 şi se estimează începerea implementării acestora din anul 2010.


IV. Protecţia naturii (Axa Prioritară 4 din POS Mediu)

În sectorul de protecţia naturii, a fost lansată prima sesiune de proiecte în luna octombrie 2007. La nivelul Organismelor Intermediare POS Mediu (responsabile de verificarea şi evaluarea proiectelor) au fost depuse în total 48 de proiecte. Dintre acestea, 22 au fost respinse, celelalte 26 (cu o valoare de aproximativ 12 milioane Euro) urmând a fi revizuite până cel târziu la sfarşitul lunii mai a.c., în vederea accesarii finanţării în cadrul POS Mediu. Următoarea sesiune de proiecte este estimată pentru luna iulie a.c.
Primele decizii de finanţare pentru 15-20 de proiecte se vor semna în luna iulie a.c.

V. Inundaţii şi zona costieră (Axa Prioritară 5 din POS Mediu)


Domeniul major de intervenţie 1 - Protecţia împotriva inundaţiilor

Pregătirea proiectelor pentru protecţia împotriva inundaţiilor înregistrează o relativă întârziere faţă de celelalte axe prioritare, motivat de necesitatea de actualizare a strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii.

În prezent, această strategie este în curs de revizuire, conform noilor prevederi comunitare ale Directivei 2007/60 privind evaluarea şi managementul riscului la inundaţii. În baza strategiei se vor prioritiza şi selecta proiectele ce vor fi finanţate prin POS Mediu, estimându-se că primele proiecte de investiţii vor fi propuse pentru finanţare la sfârşitul anului 2008, perioada estimată de implementare fiind 2009 - 2011.

Domeniul major de intervenţie 2 - Reducerea eroziunii costiere

În cadrul acestui domeniu de intervenţie se vizează finanţarea de proiecte de reabilitare a zonei costiere a Mării Negre. Se estimează că aplicaţia de finanţare pentru pregătirea primului proiect de investiţii va fi transmisă în a doua jumătate a anului 2008.

Beneficiarul unic al acestei Axe Prioritare este Administraţia Naţională Apele Române.

Sursa: MMDD

Vizualizări: 87