Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 1 milion de fermieri au solicitat sprijin financiar din fonduri europene

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat joi, 15 mai 2008, prima parte a campaniei de depunere a cererilor de sprijin financiar din fonduri europene şi de la bugetul naţional. Până la această dată au fost depuse un număr de aproximativ 1.050.238 cereri pentru o suprafaţa totală de 8.723.416 ha.

Fermierii care nu au solicitat, încă, sprijinul comunitar şi de la bugetul naţional pentru anul 2008 se mai pot prezenta la sediile locale/judeţene ale APIA pentru întocmirea dosarului. În perioada 16 mai - 09 iunie 2008, solicitarea sprijinului se mai poate face doar cu aplicarea unor penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere.

Pentru solicitările depuse până la data de 15 mai 2008, fermierii mai pot face rectificări în sensul adăugării sau retragerii unor suprafeţe până la data de 31 mai. Ulterior modificările se pot opera doar cu aplicarea penalităţii de 1 la sută pentru fiecare zi de intârziere, până la data de 09 iunie. Precizăm că penalităţile maxime aplicate unei cereri nu pot depăşi 20 la sută din valoarea sprijinului.

Bugetul alocat României în cadrul Schemei Unice de Plată pe Suprafaţă pentru anul 2007 a fost de 440 milioane euro, reprezentând 50,5 euro/ha. Bugetul alocat pentru anul 2008 este de 527,9 milioane euro, urmând ca fermierii români să primească 60,6 euro/ha. La aceste sume se adaugă şi plăţile din bugetul naţional (Plăţi Naţionale Directe Complementare) stabilite pentru anul 2007 la 47 euro pentru culturile de bază.
Sumele acordate în cadrul PNDC pentru anul 2008 urmează a fi stabilite prin act normativ. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură îi invită pe toţi fermierii care nu au depus, încă, solicitarea de sprijin să se prezinte la sediile locale/judeţene pentru îndeplinirea formalităţilor necesare obţinerii sprijinului comunitar pentru anul 2008.

Informaţii suplimentare
România organizează în fiecare an, în perioada 01 martie – 15 mai, Campania de depunere a cererilor de sprijin din fonduri europene şi de la bugetul naţional. 2008 este al doilea an în care APIA desfăşoară acest program după integrarea în Uniunea Europeană.
Plăţile Comunitare Directe se acordă pentru suprafaţă, iar Plăţile Naţionale Directe
Complementare pentru culturi. De sprijinul financiar beneficiază numai fermierii care exploatează efectiv terenul.

Condiţiile de eligibilitate sunt:
- pentru a beneficia de sprijin, fermierul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha
- în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau arbuştilor fructiferi suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha
- fermierul trebuie să declare toate parcelele agricole şi să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei

Sursa: Direcţia Promovare – Comunicare a APIA

Vizualizări: 89