Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Rezultatele proiectului FIECARE PICATURA CONTEAZA

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi compania Coca-Cola România au anunţat miercuri, 7 mai 2008, rezultatele proiectului FIECARE PICĂTURĂ CONTEAZĂ, finalizat după un an de implementare.

Proiectul face parte din iniţiativa regională a parteneriatului dintre PNUD şi compania Coca-Cola, încheiată în anul 2006, având ca obiectiv principal îmbunătăţirea managementului resurselor de apă în 22 de ţări din Europa de Est şi Asia Centrală. Aportul PNUD la acest proiect constă în experienţa pe care organizaţia o deţine în domeniul implementarii proiectelor de dezvoltare, a transparenţei procedurilor instituţionale şi a legăturilor foarte bune stabilite cu autorităţile centrale si locale. Prin susţinerea acestui proiect, compania Coca-Cola îşi reafirmă angajamentul de a contribui la îndeplinirea provocărilor actuale şi viitoare privind resursele de apă prin acţiuni de responsabilitate socială şi faţă de mediul înconjurător. România, Kazahstan, Croaţia şi Turcia sunt ţările pilot din cadrul iniţiativei regionale.

„În România, obiectivul principal al proiectului a fost: ‘facilitarea accesului comunitatilor locale la apa potabilă curată şi la un sistem de canalizare si tratare a apelor uzate’”, a declarat în discursul său de deschidere dl. Jan Sorensen, Rezident Reprezentativ PNUD/Coordonator Rezident UN. „Eforturile noastre au vizat în principal sprijinul acordat comunităţilor locale din regiunea Vatra Dornei pentru schimbarea atitudinii lor faţă de problemele locale legate de apă, cât şi pentru a elabora proiecte eligibile în vederea finanţării din Fondurile Europene de Dezvoltare Rurală ” a mai adăugat dl. Sorensen.

Localităţile alese pentru implementarea proiectului, Dorna Candrenilor, Poiana Negri, Dealu Floreni, Teşna şi Româneşti, sunt aşezări rurale mici cu cel mult 2000 de locuitori. În aceste localităţi există izvoare naturale, dar şi râuri poluate de diferiţi factori naturali şi umani, înregistrându-se o nevoie acută de sisteme care să poată asigura apa potabilă, cât şi de staţii de tratare a apei.

Proiectul FIECARE PICĂTURĂ CONTEAZĂ a avut următoarele rezultate în regiunea Vatra Dornei:

  • Un studiu complex al contextului socio-economic şi fizic al judeţului Suceava, incluzând situaţia sistemelor existente de alimentare cu apă şi canalizare-epurare
  • Un studiu sociologic prin care au fost evaluate necesităţile sociale şi economice, dar şi problemele cu care se confruntă comunităţile vizate
  • Un studiu de pre-fezabilitate realizat în comunele Dorna Candrenilor şi Coşna, care a identificat opţiunile existente şi soluţiile ce pot fi aplicate de autorităţile locale pentru a asigura accesul la apă potabilă de bună calitate pentru localnici.
  • Prezentarea legislaţiei europene şi naţionale privind managementul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare-epurare
  • Documentul-strategie privind alimentarea cu apă şi canalizarea aşezărilor rurale cu mai puţin de 2000 de locuitori
  • Mai multe sesiuni de instruire a autorităţilor locale pe tema elaborării de proiecte eligibile în vederea obţinerii de finanţări din Fondurile Europene de Dezvoltare Rurală. În cadrul acestei componente a fost realizat şi pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi un ghid practic pentru obţinerea de finanţări pentru alimentare cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate în zonele rurale.
  • Asistenţă tehnică acordată autorităţilor locale pentru realizarea a doua proiecte integrate de apă şi canalizare
  • O campanie de conştientizare care a contribuit la mai buna informare a localnicilor asupra potentialelor probleme de sanatate la care se expun prin consumul de apă netratata. Locuitorii comunităţilor vizate au fost informaţi cum trebuie să păstreze albia râului curată, cum să oprească poluarea surselor de apă curată cu deşeuri şi cum să economisească apa. Astfel, oamenii pot deveni mai responsabili şi pot înţelege cum fiecare acţiune a lor afectează calitatea apei.

În timpul conferinţei de închidere, organizaţiile partenere au prezentat rezultatele obţinute. Cu această ocazie a fost difuzat filmul documentar al proiectului intitulat “Oamenii şi Apa”. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale implicate în implementarea proiectului, ONG-uri din domeniul protecţiei mediului, companii internaţionale de consultanţă pe probleme de management al resurselor de apă şi reprezentanţi mass-media specializaţi pe probleme de protecţie a mediului şi responsabilitate socială.

Detalii suplimentare pot fi găsite pe site-ul proiectului: www.everydropmatters.com

Pentru informaţii suplimentare puteţi contacta PNUD Romania:
Monica Moldovan (Director al Departamentului Energie şi Mediu) - monica.moldovan@undp.org; tel.(+4021) 201 7812
Sursa: Media One

Vizualizări: 124