Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiecte de peste 700 mil de euro au fost primite de APDRP

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a primit în prima sesiune de depunere a proiectelor pentru Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 918 proiecte, cu valoarea totală de 728,71 milioane de euro.

Astfel, alocarea aferentă lunii martie, de 194,31 milioane de euro, a fost cu mult depăşită de valoarea proiectelor primite în acest interval.

„Bilanţul lunii martie este unul pozitiv şi foarte încurajator pentru noi. Afluenţa aceasta mare de proiecte este dovada că eforturile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ale APDRP de conştientizare a oamenilor din mediul rural au fost şi sunt eficiente. Există o mare dorinţă de a face performanţă în agricultură şi în spaţiul rural şi noi o vom sprijinii în continuare”, a declarat László-Attila KLÁRIK, Directorul General al APDRP.

Aşa cum era de aşteptat, pentru modernizarea exploataţiilor agricole (Măsura 121) au fost depuse cele mai multe proiecte (708), având valoarea totală de 291,26 milioane de euro.

O altă componentă care a suscitat interesul potenţialilor beneficiari a fost cea pentru renovarea satelor (Măsura 322), pentru care s-au depus 194 de proiecte, cu valoarea totală de 405,98 milione de euro.

De asemenea, au fost depuse 16 proiecte pentru Măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice – valoarea totală a acestora fiind de 31,45 milioane de euro.

„Suntem foarte mulţumiţi de ritmul de depunere al proiectelor, iar angajaţii Agenţiei sunt pregătiţi să lucreze şi să sprijine eforturile celor care doresc să acceseze fonduri nerambursabile pentru proiecte în agricultură şi spaţiul rural.”, a mai ţinut să precizeze László-Attila Klárik, directorul general al APDRP.

Proiectele depuse în luna martie vor intra în etapa de evaluare, iar beneficiarii vor fi notificaţi în cel mai scurt timp despre rezultatul acestui proces.

Totodată, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit va lansa începând cu data de 2 aprilie o nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.

Proiectele depuse şi declarate conforme (etapa de conformitate presupune verificarea cererii de finanţare, dacă a fost corect completată, dacă conţine şi sunt corecte toate anexele tehnice şi administrative în două exemplare şi dacă cererea de finanţare este prezentată în format electronic şi tipărit) vor intra în etapa de evaluare.

Evaluarea, mai exact verificarea eligibilităţii proiectului, presupune verificarea eligibilităţii solicitantului, a criteriilor de eligibilitate şi selecţie specifice tipului de investiţie, a bugetului indicativ al proiectului, a studiului de fezabilitate şi a tuturor documentelor anexate. Ulterior acestei etape, proiectele declarate eligibile, vor fi supuse unui sistem de selecţie, în baza căruia fiecare proiect este punctat, conform unui set de criterii de selecţie prezentat în Ghidul Solicitantului aferent fiecărui tip de investiţie în parte.

Beneficiarii vor fi notificaţi în cel mai scurt timp despre rezultatul acestui proces, indiferent dacă proiectul a fost sau nu admis spre finanţare prin Fondul European Agricole pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

În data de 20 februarie 2008, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 a fost aprobat de reprezentanţii celor 27 state membre din cadrul Comitetului de Dezvoltare Rurală, structură instituţională a Comisiei Europene cu responsabilităţi în acest domeniu.

Odată cu aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, România va primi din partea Uniunii Europene un prim avans de 3,5% din valoarea totală alocată de aproximativ 8 miliarde Euro, în vederea începerii acţiunii de finanţare.

Sursa: APDRP

Vizualizări: 87