Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

185 milioane lei fonduri europene pentru debirocratizarea mecanismului de emitere a actelor de stare civilă

Ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb, și ministrul Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, au anunțat la sediul Guvernului semnarea contractului „Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă- SIIEASC”.

Proiectul, cu o valoare de 185 milioane lei, va fi derulat pe durata a 36 luni, având ca obiect informatizarea activităților aferente actelor de stare civilă (naștere, căsătorie, divorț, deces) și a serviciilor complementare. Cetățenii vor putea accesa online informații referitoare la proceduri și formulare. Tot online vor putea descărca și încărca formulare, vor putea plati taxele aferente, se vor putea programa pentru accesarea serviciilor sau vor beneficia de sprijin tehnic.

Alte rezultate - copierea pe suport digital a documentelor de stare civilă emise în ultimii 100 ani, stocarea electronică a circa 75 milioane documente digitizate, precum și transferul de extrase de stare civilă (în format electronic, semnate cu semnatura calificată) între structurile administrației publice locale și centrale. Vor fi eliminate dublările informaționale existente între sistemele locale și centrale care prelucrează informații de stare civilă.

Ministrul de Interne, doamna Carmen Dan, a facut o prezentare a avantajelor implementării unui asemenea proiect la nivel național.

Prezentarea Sistemului informatic pentru eliberarea actelor de stare civilă (Sursă: Ministerul Afacerilor Interne)

La rândul sau, ministrul Fondurilor Europene a anunțat totodată demararea Programului Afaceri Interne, finanțat prin mecanismul financiar al granturilor norvegiene.

Programul, în valoare de aprox. 130 milioane lei, va sprijini proiecte pentru MAI pentru mai buna gestionare a migrației, cooperării internaționale polițienești și combaterii criminalității, dar și pentru pregătirea populației și instituțiilor împotriva dezastrelor.

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene a comunicat semnarea altor două programe importante pentru România, finanțate din mecanismul SEE și Norvegia: Dezvoltarea Locală, cu un buget de peste 379 milioane lei, și Justiția, cu o valoare de aproape 243,5 milioane lei.

Sursa: MFEur

Vizualizări: 170