Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondurile REGIO asigură reabilitarea energetică a clădirii Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud

Cererea de finanţare pentru proiectul „Reabilitare energetică Spital Pneumoftiziologie Aiud” are ca obiectiv general creşterea eficienţei energetice a clădirilor acestui Spital din Aiud, construcţii care înregistrează un grad avansat de uzură ca urmare a vechimii şi exploatării, unde cheltuielile energetice legate de exploatarea imobilului sunt foarte mari, ca urmare a soluţiilor tehnice existente la momentul edificării clădirii şi din cauza faptului că nu au fost realizate investiţii integrate pentru reabilitare termică şi eficientă energetică. În configuraţia actuală, clădirea principală a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud nu dispune de niciun ascensor pentru transportul bolnavilor pe tărgi/paturi, deplasarea acestora făcându-se pe braţe, în condiţii de disconfort. Pe de altă parte, sub acţiunea factorilor agresivi de mediu componentele imobilului au cumulat degradări fizice şi morale importante, cu efecte defavorabile asupra elementelor structurale, a durabilităţii şi a imaginii civice a clădirii. În plus, acum, utilizarea clădirii se face cu consumuri energetice însemnate, de cca 2,15 milioane kWh/an și, implicit, cu cheltuieli financiare mari.

Durata de derulare a investiţiilor se va întinde până la finalul lunii martie 2021, fiind necesare fonduri totale în valoare de 7.726.568,46 lei, din care 5.390.096,76 lei (circa 1,2 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul reprezentând contribuţia beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile. Proiectul vizează reducerea consumului de energie primară, cifrată în prezent la 2147618 kWh/an, până la o valoare de maxim 351811,2 kWh/an, după implementare, economia obţinută fiind de peste 83%, precum şi o diminuare cu mai mult de 82% a cantităţii de CO2 emis în atmosfera, de la 437,026 tone anual, în prezent, la 77,884 tone CO2 după implementarea proiectului. În plus, în etapa de proiect tehnic se vor dezvolta detalii de proiectare care să permită o mai bună accesibilizare, prin finisaje şi elemente de paviment, pentru nevoile persoanelor cu dizabilităţi.

Lucrările propuse vor consta în izolarea termică a faţadei, termoizolarea planşeului peste ultimul nivel, termo-hidroizolarea pereţilor aferenţi demisolului, înlocuirea acoperişului, reabilitarea instalaţiei de distribuţie apă caldă menajeră, inclusiv a sistemului de recirculare a acesteia, reabilitarea instalaţiei de încălzire cu corpuri statice, reabilitarea instalaţiei electrice de iluminat, inclusiv a circuitelor, aparatajelor şi a protecţiilor aferente, chiar şi a paratrăsnetului, prevederea unui sistem de iluminat de securitate, modernizarea instalaţiei de canalizare pluvială şi reabilitarea instalaţiei de hidranţi interiori pentru incendiu, precum şi realizarea unei instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare incendiu.

Sura: ADR Centru

Vizualizări: 214