Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Problemele proiectelor europene au rămas aceleași: durata mare a evaluării, termene excesiv de lungi în cazul licitațiilor publice, lipsa forței de muncă

Situația proiectelor depuse în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile – a constituit tema întâlnirii de lucru a premierului Viorica Dăncilă cu primarii municipiilor reședință de județ.

Prim-ministrul Dăncilă a subliniat că în luna martie a fost înființat un comitet interministerial pentru simplificarea administrativă, grup de lucru care a analizat probleme întâmpinate de primării în accesarea fondurilor europene și ridicate la precedenta întâlnire de lucru din 2 martie 2018 și a venit cu propuneri pentru remedierea acestora.

Șeful Executivului a prezentat principalele acte normative cu impact asupra absorbției fondurilor europene, adoptate de Executiv în această perioadă, printre care acordarea de împrumuturi din trezorerie pentru autoriățile locale pentru cofinanțarea proiectelor europene​, reglementarea condițiilor pentru plata suplimentară a echipelor de proiecte finanţate din fonduri comunitare sau adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 45/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice.

Premierul Dăncilă i-a îndemnat pe primari să mențină colaborarea cu instituțiile implicate în gestionarea fondurilor europene, astfel încât să fie identificate în continuare barierele întîmpinate în absorbția acestor fonduri și să fie găsite soluțiile adecvate, fie că este vorba de măsuri legislative sau adminsitrative.

„Îmi doresc ca în fiecare municipiu reședință de județ să fie depuse proiecte, ca în fiecare localitate proiectele depuse să ajungă la final, iar comunitățile să se dezvolte și cu ajutorul acestor importante fonduri pe care le avem la dispoziție”, a declarat Viorica Dăncilă.

Printre problemele aduse în discuție de primari s-au aflat, în continuare, termenele excesiv de lungi în cazul licitațiilor publice, numărul mare de avize necesare în cele mai multe cazuri, durata mare a procedurilor de evaluare a proiectelor, dar și necesitatea descentralizării sau lipsa forței de muncă.

Sursa: Guvernul României

Vizualizări: 506