Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bune practici de integrare a migranților în marile orașe europene prin intermediul politicii de coeziune

Principalele obstacole în calea integrării migranților și recomandări concrete de politici în domeniu reprezintă tema unui raport comun al Comisiei Europene și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), publicat miercuri, 18 aprilie. Sunt prezentate exemple de bune practici din mari orașe europene și sunt subliniate 12 aspecte-cheie ce trebuie luate în considerare în elaborarea și punerea în practică a programelor de integrare de către factorii de decizie și profesioniștii de la nivel local, regional și național.

Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie Dimitris Avramopoulos a declarat: „După creșterea numărului de refugiați sosiți în Europa în 2015 și 2016 și eforturile noastre încununate de succes de a reduce numărul de noi sosiri neregulamentare, a sosit momentul să ne preocupăm în mod colectiv de integrarea eficientă în societățile noastre a persoanelor care beneficiază de protecție. Este în interesul tuturor ca persoanele care au dreptul să rămână să fie sprijinite pentru a se integra. Acest lucru va fi benefic atât pentru coeziunea socială, cât și pentru competitivitatea economică.”

Comisarul pentru politica regională Corina Crețu a adăugat: „Migrația reprezintă într-o mare măsură o realitate locală și urbană. Acest raport reprezintă un adevărat ghid pentru acțiunile publice. El este menit să ajute autoritățile locale să faciliteze integrarea migranților, cu sprijinul fondurilor politicii de coeziune. Politica de coeziune va juca un rol și mai important în acest sens în viitor.”

Recomandările prezentate în raport se concentrează pe sectoare de politici precum sănătatea, ocuparea forței de muncă, locuințele și educația și vizează, printre altele, o mai bună corelare a competențelor migranților cu necesitățile piețelor locale ale muncii și crearea de spații comune care să permită reunirea și interacțiunea diverselor comunități.

Raportul cuprinde:

  • O analiză a situației migranților din țările membre OCDE, ce conține informații privind locul în care s-au stabilit, eficacitatea modalității de integrare și obstacolele întâmpinate, cum ar fi accesul pe piața locală a muncii;
  • Soluții pentru combaterea fragmentării politicilor naționale și pentru o mai bună coordonare la toate nivelurile - național, regional și local;
  • Concluzii privind necesitatea intensificării eforturilor de monitorizare, printr-o colaborare mai strânsă cu ONG-uri, mediu de afaceri și migranți înșiși;
  • Recomandări privind îmbunătățirea accesului la resurse financiare, cum ar fi fondurile UE, pentru dezvoltarea programelor de integrare.

Context

Raportul a fost comandat de Comisia Europeană și face parte dintr-un efort mai amplu de sprijinire a incluziunii sociale și profesionale a migranților în societățile UE. OCDE a examinat nouă orașe europene mari (Amsterdam, Atena, Barcelona, Berlin, Glasgow, Göteborg, Paris, Roma și Viena) și o localitate de mai mici dimensiuni din Germania (Altena), pentru a analiza eficiența acțiunilor întreprinse pentru integrare. De asemenea, OCDE a examinat alte 61 de orașe, precum și asociații de orașe cum ar fi Eurocities, și a creat o bază de date cu privire la caracteristicile migrației recente în țările OCDE, la nivel subnațional.

SursaReprezentanța Comisei Europene în România

Vizualizări: 174