Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ADR Centru: „În cadrul programului POR avem axe unde numărul de proiecte este foarte mare, dar există și axe unde încă nu există cereri de finanțare”

Pentru prima dată în ultimii ani, o comună din Regiunea Centru a fost gazdă unei importante ședințe de lucru a reprezentanților administrației publice locale, concomitent cu întâlnirea trimestrială Consiliului pentru Dezvoltare Regională. Reuniunea de lucru a avut loc în comună Sândominic, județul Harghita, la eveniment participând peste 40 de invitați din toate județele regiunii, în principal reprezentanți ai orașelor mici. În cadrul discuțiilor s-a pus accent pe analiză stadiului proiectelor depuse spre finanțare cu fonduri nerambursabile în acest an, dar și alte teme privind dezvoltarea regională. 

În cadrul acestei întâlniri de lucru a avut loc și schimbarea conducerii CDR Centru, Daniela Câmpean (președinte CJ Sibiu) preluând de la Tamás Sándor (președinte CJ Covasna) președinția acestui for regional, Sándor Tamás ocupând pentru următorul an funcția de vicepreședinte al CDR Centru. Cele mai importante teme dezbătute au vizat prezentarea implementării fondurilor europene, și în special, a POR 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, atenția participanților fiind concentrată pe fondurile derulate prin ADR Centru. S-a subliniat faptul că, după contractarea unor sume semnificative pentru dezvoltare regională, acum se pune accent pe derularea investițiilor în ritm susținut în infrastructură rutieră, în domeniul reabilitării patrimoniului cultural și turistic, dar și al îmbunătățirii eficienței energetice în clădirile publice sau cele de locuit. Alături de fondurile absorbite pentru dezvoltarea mediului de afaceri, resursele utilizate de mediul public trebuie să contribuie la absorbția fondurilor POR 2014-2020 de care dispune Regiunea Centru. În cadrul acestor discuții participanții au fost informați despre stadiul priorităților lansate sau care se vor lansa spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. Tot în acest cadru, s-au analizat aspectele apărute că urmare a modificărilor la anumite axe din cadrul programului, prin care s-au clarificat și completat mai multe detalii importante pentru cei care derulează proiecte finanțate din fonduri europene.

„Situația proiectelor depuse pe POR 2014-2020 în Regiunea Centru este complexă în acest moment. Avem axe unde numărul de proiecte este foarte mare și volumul fondurilor solicitate depășește cu mult alocarea financiară de care dispunem, dar există și axe unde încă nu există cereri de finanțare. Mediul privat este cel mai activ, dar resurse foarte importante sunt solicitate și pe domeniile publice, pentru creșterea eficienței energetice, pentru infrastructură rutieră sau pentru investițiile în anumite obiective educaționale. Interes mare pentru fondurile REGIO există, deoarece avem peste 1000 proiecte depuse, în valoare totală de peste 1,33 miliarde euro, prin care se solicită peste 1,1 miliarde euro că finanțare nerambursabilă, în condițiile în care alocarea la nivel de regiune este de peste 828 milioane euro. Suntem foarte concentrați pe contractarea proiectelor, până în acest moment fiind contractate 295 proiecte, prin care se vor atrage circa 366 milioane euro. În procesul de precontractare mai avem 132 proiecte, care solicită peste 75 milioane euro, astfel, în acest an, vom angaja în regiune contracte de finanțare în valoare totală de peste 550 milioane euro. Deja avem câteva proiecte care s-au finalizat din punct de vedere tehnic, în județele Brașov și Mureș, iar acum se derulează procedurile de rambursare a fondurilor către beneficiarii din mediul privat. Este imperios necesar să susținem activitatea mediului public, pentru că gradul de absorbție regională să reflecte muncă depusă în acest an la nivelul tuturor partenerilor noștri, fie ei din mediul administrației, fie din sfera privată. Acest gen de întâlniri de lucru este deosebit de important, pentru a consolida încrederea publicului larg în rezultatele pozitive ale acestui Program”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 255