Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prima licitatie de proiecte pentru Programul Romania-Bulgaria 2007-2013 va avea loc in aprilie

În data de 19 februarie, la Cãlãrasi, a avut loc conferinta de lansare oficialã a Programului de Cooperare Transfrontalierã România – Bulgaria 2007 – 2013, prezidatã de dl. László BORBÉLY, ministrul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor. Din partea Autoritãtii Nationale bulgare a participat ministrul adjunct al Devoltãrii si Lucrãrilor Publice, Iskra MIHAYLOVA.

La conferintã au fost, de asemenea, prezenti reprezentanti ai Comisiei Europene - Colin Wolfe Nathalie Verschelde, din cadrul DG REGIO, oficiali de la nivel central si local – presedinti de consilii judetene din România si guvernatori ai districtelor din Bulgaria. De asemenea, au participat potentiali beneficiari ai Programului de Cooperare Transfrontalierã România – Bulgaria 2007-2013, precum si reprezentanti ai Autoritãtii de Management din România.

“Aceastã conferintã marcheazã lansarea oficialã a unui program extrem de important pentru tãrile noastre, primul program bilateral finantat din fonduri structurale, de care beneficiem gratie aderãrii noastre simultane la Uniunea Europeanã de la 1 ianuarie 2007. Vreau sã fiu extrem de clar – lansarea oficialã a programului nu este totuna cu lansarea licitatiilor pentru depunerea de proiecte spre finantare. Lansãrile licitatiilor de proiecte se vor realiza prin evenimente distincte, organizate la nivel local, unde se vor discuta detaliile tehnice prevãzute în ghidurile solicitantului. Aprobarea programului de cãtre Comisia Europeanã, la data de 18 decembrie 2007, a fost rezultatul unei colaborãri de aproape doi ani între România si Bulgaria, interval în care au avut loc consultãri bilaterale cu implicarea tuturor actorilor relevanti de la nivel central, regional si local, conform principiului parteneriatului: ministere, agentii de dezvoltare regionalã, consilii judetene” a declarat László BORBÉLY.

“Este un final firesc al eforturilor comune depuse de cele douã State Membre ale Uniunii Europene. Apreciem în mod deosebit contributia pãrtii române în calitate de Autoritate de Management a programului de Cooperare Transfrontalierã România-Bulgaria 2007-2013. În continuare, scopul nostru va fi sã creãm parteneriate si sã promovãm legãturile comune pentru a face din zona eligibilã a programului un punct de reper pentru alte regiuni – sigurã, informatã si capabilã sã facã fatã schimbãrilor globale - într-o Europã puternicã si democraticã”,a declarat Iskra MIHAYLOVA.

Evenimentul precede prima reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare, programatã pentru luna martie, precum si lansarea primei licitatii deschise de proiecte, ce va avea loc în luna aprilie.

Autoritatea de Management, Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor, prin intermediul Directiei de Cooperare Teritorialã Internationalã, împreunã cu Secretariatul Tehnic Comun, cu sediul la Cãlãrasi, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalierã (BRCT), si cu Autoritatea Nationalã, respectiv Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Lucrãrilor Publice din Bulgaria, va gestiona implementarea acestui program în cele douã state partenere.

Programul de Cooperare Transfrontalierã România – Bulgaria 2007-2013 este un program comun, pregãtit de cele douã state partenere si implementat prin proiecte comune realizate de parteneri de pe ambele pãrti ale frontierei.

Obiectivul general al programului este interconectarea teritoriilor prin reunirea oamenilor, comunitãtilor si economiilor din zona de frontierã în vederea participãrii la dezvoltarea în comun a ariei de cooperare transfrontalierã.

Axele prioritare ale programului sunt:

Axa 1 – Accesibilitatea
Axa 2 – Mediul
Axa 3 - Dezvoltarea economicã si socialã
Axa 4 - Asistenta tehnica.

Bugetul total al programului, unic pentru cele douã state membre, pentru perioada 2007-2013 este de 262.003.541 EUR din care 217.823.757 EUR provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã (FEDR) si 44.179.784 EUR reprezintã cofinantare nationalã.
Sursa: MDLPL

Vizualizări: 111